Tallinna kohviku kassa oli tänavale valla

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Cafe VSi kassale sai kohviku internetivõrgu kasutaja suurema vaevata ligi.
Cafe VSi kassale sai kohviku internetivõrgu kasutaja suurema vaevata ligi. Foto: Cafe VS
Tallinnas Pärnu maanteel asuva Cafe VSi kassasüsteemile sai kohviku internetivõrgu kasutaja detsembri alguses suurema vaevata ligi. WiFi asjatundja Veljo Haameri sõnul on Tallinnas valla kümnete traadita internetiühendust pakkuvate kohvikute kassad.

Haamer, kes on WiFi turvalisuse tõstmise eest võitleva portaali WiFi.ee toimetaja, rääkis, et kohviku külastaja helistas nende toimetusse ja märkis, et pääseb ligi Cafe VSi kassale. Kel kurjad plaanid, oleks võinud saadaval olnud andmetega nii mõndagi peale hakata.

Lisaks olid ohus ka kohviku külastajad – kui sarnases võrgus e-kirju saata või pangatoiminguid teha, võivad tundlikud andmed kergelt omanikku vahetada.

«Avaliku WiFi kliendid tuleb hoida eraldiseisvana üksteisest ja seadmetest lokaalvõrgus. Cafe VSi kassa oli aga klientidele kättesaadav,» lausus Haamer.

Probleem on tema sõnul tõsine, sest Tallinnas leidub sarnaselt seadistatud võrkudega kohvikuid kümneid. Võrgu loomisel on tehtud vigu mõtlematusest, hoolimatusest ja ebapädevusest – küll on kohvikuomanik saalinurka paigaldanud kodutarbeks mõeldud seadme, küll on tegu vale seadistusega, mis on juba tehniku saamatus.

Tarbija24.ee võttis ühendust ka Cafe VSi mänedžeriga, kes kutsus kiirelt kohale tehniku. Üsna pea teatas kohvik, et viga on parandatud. Seejärel võrku kontrollinud Haamer avastas aga, et osa probleemist jäi siiski lahendamata.

«Pärast tehniku visiiti pääsevad külastajad endiselt üksteisele ligi. Kohvik pole perekond, kus puuduvad saladused,» manitses Haamer.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles