Positiivne suund: Eestis on deklareeritud miljonite eest krüptorahatehinguid (2)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bitcoinid
Bitcoinid Foto: JACK GUEZ/AFP

Maksu- ja tollaimeti andmeil on esimesed Eesti inimesed asunud ametlikult deklareerima krüptorahatehingute pealt teenitud summasid ning need ulatuvad teisendatuna miljonitesse eurodesse.

«Eelmise aasta kohta deklareeris tulu krüptorahalt kokku 68 isikut 2,6 miljoni euro eest. See info ei pruugi olla täielik, kuna deklaratsioonil võib olla jäetud täpsustamata, et võõrandati krüptoraha,» ütles Postimehele maksu- ja tollaimeti pressiesindaja Rainer Laurits.

Amet tegeleb tema sõnul aktiivselt ka selliste tehingute riskianalüüsiga ning võimalused selleks on olemas.

«Krüptoraha tehingutest jäävad ka jäljed, kui seda euro või muu valuuta vastu vahetatakse. Järelevalves oleme seni nõustanud isikuid, kuidas krüptorahast saadud tulu deklareerida ja suunanud seda tegema. Seni ei ole me pidanud seetõttu ka maksumenetlusi alustama,» märkis ta.

Maksuseaduste kohaselt tuleb saadud bitcoinid ja muud krüptovaluutad deklareerida oma tuludeklaratsioonis ümberarvutatuna eurodeks. Tulude deklareerimiseks tuleb võtta bitcoini kurss, mida tehingupooled ise tehingu tegemisel kasutasid ja mis on leitav avalikest allikatest.

Kuna tuludeklaratsioon esitatakse juba eurodes, siis ei ole samas maksu- ja tollimetil alati kindlaid andmeid, kas ja mis summas tehingud võivad olla tehtud bitcoinides.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles