Tumedad pilved Robotexi kohal (2)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Robotex
Robotex Foto: Korraldaja
  • Eesti ettevõtjad ei taha toetada välismaa noori
  • Pileti- ja osalustasu kehtestamine ohustab osavõttu
  • Info soodustuste kohta ei jõudnud koolideni

Robootika kultusfestivali Robotexi kohale on kerkinud tumedad ohupilved, kuna mitmed sellele varem õla pannud ettevõtted on pettunud kohalikele koolinoortele  keskendumise asemel rahvusvahelise suuna võtmises ja sellest tuleneva osalustasu kehtestamises.

Messi külastajatele tuli juba eelmisel aastal paha üllatusena esmakordne piletihinna kehtestamine. Sel aastal läksid korraldajad veelgi kaugemale ja 50-eurost osavõtutasu hakati küsima ka osalevatelt koolivõistkondadelt ja lisaks küsitakse tasu iga võistleva roboti pealt.

Kui eelmisel aastal toodi põhjenduseks ürituse mastaapide kasv, siis sel aastal lisandus vajadus koguda vahendeid korraldamaks sarnaseid üritusi mitmel pool mujal maailmas. Robotex on asunud korraldama sõsarüritusi näiteks Hiinas, Indias, Küprosel, Nigeerias, Kolumbias, Guetamalas, USAs ja Afganistanis - täpsemalt antakse neile riikidele õigus kasutada Robotexi brändi. 

Selline asjade käik on tekitanud küsimusi, üllatust ja pahameelt aastaid kestnud ja hariduslikus mõttes vägagi olulist üritust toetanud ettevõtjate seas.

«Olime selle ürituse toetajad paar aastat kuna tegemist oli nii positiivse üritusega. Selliseid üritusi on väga vaja, et tehnilist haridust propageerida. Kutsusin alati ka lapsevanemaid seal koos lastega osalema,» rääkis Postimehele ettevõtja Indrek Neivelt.

Neivelti sõnul otsustas üks tema ettevõtteid aga lõpetada Robotexi sponsoreerimise. «Nad hakkasid väljapoole Eestit laienema, miks peame me teiste riikide lapsi arendama. Ikka omasid. Ja nüüd hakatakse veel raha võtma...,» oli Neivelt pahane.

Seega on ettevõtjate seas tekkinud kummaline tunne, et miks peaks sponsoreerima üritust, kellel on raha niipalju, et laieneda väljapoole Eestit. «Me ju toetasime selleks, et lastel oleks huvi tehnikaga tegeleda, me ei ostnud ju Robotexi aktsiad, et nad välismaale laieneks,» lisas Neivelt.

Sama meelt on näiteks Eesti ühe edukama startup-ettevõtte Cleveron, kes pole rahul sellega, et osalustasu kehtestamise info nii hilja osavõtjateni jõudis ning et tasu ka soodustuse järel nii kõrge on.

«Selline korralduslik muudatus oleks võinud olla jõulisemalt avalik info varem - juba märtsis, kui kutsed välja saadeti -, mitte mõned kuud enne sündmust. Paljud noored robootikahuvilised ootavad Robotexi samamoodi nagu jõule või veel rohkem ning paljudele andekatele inimestele võib kõrge osalemistasu probleemiks osutuda,» rääkis Cleveroni värbamisturunduse ja sisekommunikatsioonijuht Reelika Maranik.

Nimelt otsustas üritust korraldab MTÜ Robotex pärast esimesi kriitikanooli teha soodustuse just Eestist osalevatele võistkondadele ning kindla sooduskoodi abil langetati nende osalemistasu poole võrra. Täiendav soodustus ootab ees koole, kes panevad välja kuus või enam võistlusrobotit.

«Sooduskoodid oleksid võinud juba enne negatiivset avalikku debatti loodud olla,» arvab Maranik ja lisab, et ka 20 eurone külastajapilet on kindlasti liiga kõrge.

«Paljud noored pered, kes varakult oma lastes robootika vastu huvi tahavad tekitada, võivad sel korral koju jääda. Mulle tundub tasude hiline tõstmine korraldusliku tulekahju kustutamisena - õrna leeki oli näha ka eelmise aasta konverentsil, kuid minu teada jäi see vaid sponsorite vaatevälja ning konverents ise oli väga edukas,» rääkis Maranik.

Cleveron pole siiski veel otsustanud, kas jätkata Robotexi toetamisega või mitte. Põhjuseks muu hulgas see, et ettevõte asub ise sel sügisel esmakordselt korraldama tootearendusvõistlust  nimega Cleveron Challenge.  See üritus on kõigile tasuta ja osalema on oodatud kõik huvitundjad ning tootearenduse esialgset projektiplaani oodatakse 1.oktoobriks.

«Me omalt poolt teeme Cleveron Challenge'ga ka kõik, et huvi tootearenduse ja robootika vastu kasvaks ning ei ole välistatud, et toetame Robotexi ka sel aastal, kuna robootikat peab Eestis arendama, reklaamima ja järelkasvu harima,» lisas Reelika Maranik.

Korraldaja raputab tuhka pähe ja ei välista tasude tühistamist

MTÜ Robotex üks eestvedajaid Sander Gansen (endine Shipitwise’i töötaja) tõdeb, et tõepoolest ollakse jõudnud kahetsusväärsesse olukorda, kus rahvusvahelise kasvu tulemusena ei taha kohalikud väikeettevõtted kohalikku üritust enam nii palju toetada.

«Variant oleks, et avalik sektor, sh ülikoolid, ministeeriumid ja muud asutused hakkaksid meid veel suuremalt toetama, nähes Robotexis rahvusvahelist turunduskanalit. Nad juba teevad seda. Kuid oleks vaja veelgi suuremat toetust. Või et räägiksime ära rahvusvahelisi ettevõtteid ja fonde, et neil siiski tekiks huvi Eestis toimuvat Robotexi toetada ja üldist Robotexi võrgustikku toetada,» ütles Gansen Postimehele.

Gansen tõdes, et tegelikult ei saa Robotex enam elada üksi toetuste peal, vaid keskenduda rohkem nii kohalike kui ka rahvusvaheliste ettevõtetele suurema väärtuse pakkumisele, et nad näeksid ürituses kanalit, mis aitaks neil leida talente või teha turundust.

«Aga loomulikult jätaksime võimaluse korral kõik nii nagu oli ehk tasuta, kuid kahjuks on ka rahvusvahelisest kasvust olenemata Robotex muutunud piisavalt suureks, et me ei saa seda enam teha põlve otsas, vaid peame investeerima siia kümnete inimeste töötunde ning suuremate hallide renti ja ülesehitusse, mis kõik võtab rohkem raha, kui Eesti toetajatelt üksi tuleb,» märkis ta.

Gansen tunnistas, et korraldajate kommunikatsioon ei olnud Eesti siseselt senini piisav ning nad polnud arvestanud osade inimeste väga suure robotihuviga, kuid nüüdseks on mõlemad küsimused arvesse võetud ja osaliselt juba lahendatud.

Ta ei välistanud ka seda, et tasud ikkagi üldse ära kaotatakse. «Lühidalt, jah, kui partnereid tuleks piisavalt juurde või olemasolevad toetaksid suuremate summadega, siis saaks teoreetiliselt osalustasu ära jätta või kordades vähendada,» ütles ta.

Gansen märkis, et pileti kehtestamise info edastati Robotexi võrgustikus olevate juhendajateni juba kevadel koos suurusjärkudega ehk see info ei olnud kellegi jaoks uudis.

- Eesti noortele tehtud sooduskoodid olid olemas meil samuti juba kevadest saati.

Robotex Internationali tegevjuht Ave Laas lisas, et enne osalustasude kehtestamise otsuse langetamist konsulteeriti mitmete kogenud juhendajatega erinevatest ringkondadest ja ettepanek osalustasu kehtestamiseks tuligi just nende poolt.

«Seda peamiselt seetõttu, et osalustasu tõstab tõenäosust, et Robotexil osalemist võetakse tõsisemalt ja pühendunumalt ning see omakorda mõjutab positiivselt sündmuse, sealhulgas võistluste ja võistlejate, üldist kvaliteeti,» rääkis Laas.

Robotex International 2018 toimub juba ligi saja päeva pärast novembri lõpus -  30. novembrist  2. detsembrini Tallinnas. Päris pisikestele on esimesed võistlused (Insplay Roboliiga ja LEGO WeDo) osalustasuta. Lisaks on sellel aastal tasuta ka Tüdrukute tuletõrjumise võistlus ja Taxify Challenge võistlus.

Ürituse partnerid on teiste hulgas Starship, Startup Estonia, Taxify, Elisa, Tallinna Tehnikaülikool ja Tartu Ülikool.

TOETAJA KOMMENTAAR

Mailiis Ploomann, Elisa telekomiteenuste juht ja Robotexil Elisa AI-challenge'i korraldaja

Elisa on ka tänavuse Robotexi toetaja, kus lööme kaasa nt tehisintellekti valdkonnas. Tahame omaltpoolt panustada robootika arengusse just siin Eestis ja Eesti lapsi silmas pidades. Meie põhjamaine kaine mõtlemine ja tugev reaalainete taust loovad ülisoodsa pinnase globaalselt konkurentsivõimeliseks teaduspõhiseks kompetentside ekspordiks. Füüsiliselt Eestist lahkumata. Selleks et meie lastel oleks kohe maailm avaram ning lihtne tee maailma teistele suurtele turgudele, on väga tervitatav kui see tee saab alata nö koduõuest.

Robotexi jätkuv menu nii Eestis kui mujal on tunnustuseks sellele, et tegemist on hinnatud ning väga vajaliku ettevõtmisega. Robotexi korraldajad on oma ala valdavad professionaalid ning usume, et ka sel aastal robootikapidu igati õnnestub.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles