Turvalisus peaks olema avaliku WiFi loomulik osa

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
WiFi turvalisuse eest hoolitsemine peaks olema sama loomulik kui välisukse lukustamine. Pildil arvuti.
WiFi turvalisuse eest hoolitsemine peaks olema sama loomulik kui välisukse lukustamine. Pildil arvuti. Foto: Sille Annuk
CERT Eesti infoturbe ekspert Tarmo Randel võrdles kassale ligipääsu võimaldavat WiFi-võrku olukorraga, mil inimene asetab kodust lahkudes luua ukse taha.

Nimelt sai Tallinnas Pärnu maanteel asuva Cafe VSi internetivõrgu kasutaja kohviku kassasüsteemile detsembri alguses suurema vaevata ligi ning WiFi asjatundja Veljo Haameri sõnul on pealinnas valla kümnete traadita internetiühendust pakkuvate kohvikute kassad.

«No mida sa ikka oskad öelda inimesele, kes lukustab Lasnamäel kodu, pannes luua väljapoole ust, ja imestab töölt tulles, miks korter tühjaks tehtud on,» sõnas Randel Tarbija24.ee`le antud kommentaaris.

Kuigi kohviku vara kallale antud juhul keegi ei kippunud, oleks kurjade kavatsustega isik saanud saadaval olevate andmetega nii mõndagi korda saata.

CERT Eesti andmetel otseselt traadita andmesidevõrkude turvalisust reguleerivaid seadusi ei ole, elektroonilise side seadus käsitleb vaid raadiotehnilisi aspekte. Turvalisus on juba sisuline külg ja sellega peab võrgu haldaja-valdaja ise tegelema.

«Avaliku WiFi pakkuja teadvustab endale kõiki riske, vähemalt me elame usus, et ta seda teeb. Ta ehitab teenuse pakkumiseks infrastruktuuri üles sellisel moel, et oleks tagatud ka tema enese turvalisus. Kuidas seda hästi ja õigesti teha, saab õppida koolis. Lisaks on olemas head tavad ja lugematud veebimaterjalid,» rääkis Randel.

Tema sõnul ei piirdu probleem ainult WiFi kasutamise võimalust pakkuvate kohvikutega, ka kasutajad ei ole riskidest teadlikud.

«Avaliku WiFi kasutaja ei kipu pahatihti endale teadvustama, et tema võrguliiklus levib paarikümne meetri raadiuses «lahtiselt». See tähendab, et kui kasutatakse krüptimata protokolle, muu hulgas MSNi suhtlused, on see vabalt pealtkuulatav.»

«Pahatahtlik pealtkuulamine on küll karistatav, ent oluliselt lihtsam on ju probleeme vältida,» lisas Randel lõpetuseks.

Soovitusi WiFi ülesseadjale ja kasutajale:

 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles