Hiina külmutas videomängude litsentside väljastamise ja paiskas tööstuse kaosesse

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiinas ja mujal maailmas ülimalt menukas Fortnite.
Hiinas ja mujal maailmas ülimalt menukas Fortnite. Foto: Epic Games / SWNS.com

Hiina võimud tekitasid kaose maailma suurimal videomängude turul, kui lõpetasid uute litsentside väljastamise seoses vastutavates võimuorganites toimuvate restruktureerimistega.

Neljapäeval Bloombergi poolt avalikustatud info põhjal pole Hiina riiklik raadio ja televisiooni administratsioon väljastanud ühtegi litsentsi juba neli kuud, kuid siiani on seda hoitud hoolikalt saladuses ja kohalikud mängufirmad sunniti vaikima. Teine litsentside eest vastutav organisatsioon, kultuuri ja turismi ministeerium, on kehtestanud viimastel aastatel aga mängudele aina rangemaid regulatsioone ja keeldub enamasti litsentse väljastamast.

Mõlemas valitsuse harus puuduvad hetkel seoses restruktureerimisega juhid, mille taga on varem sellel aastal president Xi Jinpingi poolt läbi viidud võimu konsolideerimine. Ametnikud ise ei julge aga ühtegi toodet turule lasta, kartes vastutust, mis võib kaasneda ideoloogiliste rikkumistega. Videomängudel on Hiina võimude silmis väga halb maine ning neid seostatakse dissidentluse, sõltuvuse, vägivalla ja kommunistlike väärtuste eiramisega.

Vaatamata ülirangetele videomängude regulatsioonidele on Hiina oma rahvaarvu ja interneti kasutajate tõttu maailma suurim mänguturg. Litsentside väljastamise külmutamine on mõjunud eriti halvasti kohalikele tootjatele. Hiina suurim mängutootja Tencent on kaotanud näiteks selle aasta jooksul oma turuväärtusest ligemale 150 miljardit dollarit.

Tencent ootab hetkel PC litsentse sellistele hittidele nagu PlayerUnknown’s Battlegrounds ja Fortnite, kuid need ei pruugi niipea saabuda. Samuti pidi ettevõte hiljuti korjama turult Jaapani mängu Monster Hunter: World, mis müüb hetkel maailmas ülimalt edukalt ja millesse Tencent investeeris palju raha.

Tencent elab külmutamise ilmselt üle, kuid kohalikud väiketootjad lähevad tõenäoliselt massides pankrotti. Samuti pole hetkel näha, et varsti hakatakse uusi litsentse jagama, sest uusi juhte ametitesse lihtsalt ei määrata.

Uudis on andnud hoobi ka rahvusvahelistele turgudele ja mitmete maailma suurimate mängutootjate aktsiad läksid peale uudise avalikuks tulemist langusesse. Suurimaid Hiina turul tegutsevaid mängutootjaid on näiteks USA Activision Blizzard ja Electronic Arts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles