Austraalia keelas julgeoleku kaalutlustel Huaweil 5G võrgu ehitamise (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huawei logo.
Huawei logo. Foto: PHILIPPE WOJAZER / REUTERS

Austraalia valitsus teatas neljapäeval, et keelab Hiina telekomihiiglasel Huaweil planeeritud 5G infrastruktuuri ehitamise, tuues põhjuseks julgeoleku ja Hiina katsed manipuleerida Austraalia poliitikaga.

Valitsuse ametlikus pressiteates seisis, et tarnijad, kes «saavad tõenäoliselt juhiseid võõralt valitsuselt», jätkaks Austraalia sidesüsteemid avatuks volitamata sisenejatele. Teates ei mainitud otseselt ei Huaweid ega Hiinat, kuid anonüümseks jääda sooviv valitsuse ametnik ütles väljaandele Reuters, et määrus on just suunatud Huawei vastu.

Hiina seadus näeb ette, et kõik kodanikud, organisatsioonid ja ettevõtted on kohustatud tegema luure- ja julgeolekujõududega koostööd. Austraalia luure on muretsenud Huawei tegevuse pärast riigis juba mitu kuud ja toonitanud korduvalt, et ettevõtte seadmeid võidakse kasutada spionaažiks.

Austraalia hoiak Huawei suhtes on muutunud üpris sarnaseks USAga, kes on Hiina suurfirma oma turult sisuliselt ära lõiganud.

Huawei Austraalia haru säutsus neljapäeval Twitteris, et on valitsuse otsuses äärmiselt pettunud ja eelkõige kannatavad sellest tarbijad. Austraalia haru on korduvalt eitanud oma seoseid Hiina julgeolekuga.

Huawei, kes on maailma suurim telekommunikatsiooni võrkude ehitaja ja maailma suuruselt teine nutitelefonide müüja, pakkus varem sellel aastal Austraaliale 5G-võrgu ehitamiseks vajalikku varustust ja seadmeid.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles