USA internetipakkuja keeras metsapõlengutega võitlevate päästjate andmeside kinni

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kustutustööd Californias.
Kustutustööd Californias. Foto: SGSAN / ZUMAPRESS.com / MEGA

USA telekommunikatsiooni hiid Verizon keeras kinni Ühendriikide ajaloo suurimate metsatulekahjudega võitlevate päästesõidukite andmeside, et pressida tuletõrjelt välja kallim andmeside pakett. Samal ajal oli ohus üle 4500 majapidamise.

Santa Clara maakonna tuletõrjeülema sõnul aeglustas Verizon kriitiliste kustutustööde ajal päästesõidukite andmeside kiiruse vaid 0,5 protsendini tavalisest kiirusest, mis muutis mitmete tähtsate funktsioonide kasutamise võimatuks. Vaatamata tuletõrjujate palvetele ja selgitustele, et tegu on eriolukorraga ja inimeste elud on ohus, keeldus ettevõte andmesidet taastamast ja nõudis, et tuletõrje valiks kallima andmeside paketi. Santa Clara tuletõrje kasutas aga tegelikult juba enne piiramatu andmesidega paketti.

Verizoni sõnul oli tegu eksitusega ja süüdistab intsidendis oma töötajaid ning klienditeenindust. Samas ei jätnud ettevõte mainimata, et tuletõrje kasutas tegelikult piiratud andmemahuga paketti. «Vaatamata paketile oleme häireolukordades alati valmis piirangud eemaldama. Oleme alustanud juhtunu suhtes sisejuurdlust,» ütles ettevõtte esindaja väljaandele Mercury News.

Kohaliku tuletõrje juhi sõnul mõjutas interneti aeglustamine kõige enam nende mobiilset staabiautot, mille ülesanne on päästetööde reaalajas koordineerimine, et suunata vajalikke ressursse kiiresti sinna, kus neid kõige rohkem vaja läheb. Selline masin kasutab intensiivsete tööde ajal üle 10GB andmeid päevas ja päästjate sõnul võivad häired selle töös minna maksma elusid.

Hiljem avalikustatud e-kirjavahetuse järgi hoiatas Verizon tuletõrjet juunis, et nad saavad kuus kasutada 25GB andmeid, enne kui kiirusi hakatakse piirama. Tuletõrjujad sellega ei nõustunud ja 29. juulil palusid päästjad kustutustööde raames kiiruste piiramise lõpetada. Verizon nõudis aga kallimale paketile üleminekut, mis maksaks senisest paketist vähemalt kaks korda rohkem. Ettevõte keeldus piirangute eemaldamisest ja tuletõrjujad pidid kasutama teise teenistuse tehnikat.

Santa Clara maakonna tuletõrje väljastas avaliku teate, milles süüdistab Verizoni hädaolukordade ärakasutamises, et pressida riigiteenistustelt välja kallimaid andmeside pakette. Päästjate sõnul ei hooli telekomihiid seda tehes inimeludest.

Allikas: Ars Technica, BBC

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles