LED-valgustid aitaksid säästa tohutu hulga energiat

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elektripirnid.
Elektripirnid. Foto: Reuters / Scanpix
LED-valgustite laialdane kasutamine võiks USA Rensselaeri polütehnilise instituudi teadlaste hinnangul säästa tohutu hulga kodude ja kontorite valgustamiseks kuluvat energiat ja raha.

LEDid vajavad 20 korda vähem energiat kui tavalised lambipirnid ning viis korda vähem energiat kui säästupirnid, vahendas Tartu Ülikooli tehnoloogiaportaal Novaator.

Kui kõik maailma lambipirnid asendataks LED-lampidega kümne aasta jooksul, võiks  teadlaste Fred Schuberti ja Jong Kyu Kimi hinnangul säästa 1,9 × 1020 džauli energiat ja 20 triljonit krooni. Süsinikdioksiidi emissioon väheneks 10,68 miljardi tonni võrra ning naftat kuluks 962 miljonit barrelit vähem. Lisaks kaoks maailmas vajadus 280 elektrijaama järele.

«Kui LED-tehnoloogiat laialdaselt kasutataks, saaks reostust suurtes kogustes vähendada, raha kokku hoida ning fotoonikaseadmetele uusi senitundmatuid rakendusi leida,» märkisid Schubert ja Kim.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles