Aserbaidžaanist sai maailma teine e-residentsust pakkuv riik

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ilham Aliyev
Ilham Aliyev Foto: ALEKSEY NIKOLSKYI / Sputnik

Kaugel lõunas asuvast Aserbaidžaanist sai sel nädalal Eesti järel teine riik, mis hakkas kõigile maailma kodanikele pakkuma oma digiidentiteedi lahendusi ehk e-residentsust.

Nimelt allkirjastas riigi president Ilham Aliyev  27. augustil dekreedi, mille kohaselt tuleb Aserbaižaani saatkondadel üle maailma asuda väljastama elektroonilise allkirja sertifikaate ka soovi avaldavatele välismaalastele ja kodakondsuseta isikutele ning ka välismaal viibivatele Aserbaidžaani kodanikele.

Tegemist on otsusega, mis annab reaalse sisu juba 22. veebruaril vastu võetud Aliyevi otsusele hakata välismaalastele väljastama Aserbaidžaani e- ja m-residentsust. Seda viimast – ehk mobiil-ID põhist e-residentsust – ei paku isegi Eesti.

Eestlaste roll on aga oluline ka selles, et Aserbaidžaan oma e-arengus nii kaugele on jõudnud. Nimelt tegutseb riigi Eesti ettevõte B.EST Solutions, mis on mobiilsete teenuste kõrval rakendanud riigis ka meie X-tee lahenduse.

«Aserbaidžaan on ametlikult teine riik pärast Eestit, kes e-Residentsuse projekti üle võttis. Lisaks e-allkirjale hakkab Aserbaidzaan väljastama ka Mobiil-ID ehk m-Residentsust,» ütles Postimehele ettevõte asutaja ja juht Jana Krimpe.

Aserbaidžaanis on loodud eestlaste eeskujul rahvuslik mobiil-ID nimega Asan Imza (tõlkes «lihtne allkiri»), mis on kasutusel riikliku e-identiteedina ja teeb kättesaadavaks enam kui 600 e-teenust.

Ettevõtmises nimega Digital Trade Hub of Azerbaijan muudetakse paberivabaks kõik riiklikud ekspordi- ja impordiprotseduurid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles