Huawei sai valmis maailma kiireima mobiiliprotsessori (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Huawei

Hiina tehnoloogiaettevõte Huawei esitles kolm aastat 1000 inimese töötunde nõudnud arendustöö järel täna Berliinis IFA messil oma uusimat ja ühtlasi maailma võimsaimat mobiiliprotsessorit Kirin 980. Esimene telefon, mis seda kasutama hakkab, on 16. oktoobril Londonis esitletav Huawei enda Mate 20.

Huawei on suutnud kõigest ühe ruutsentimeetrisesse Kirin 980sse pakendada koguni 6,9 miljardit transistorit. Maailma esimene 7nm kiibisüsteem sisaldab endast kahte «suurt» A76 2,6Ghz, kahte «keskmist» A76 1,92Ghz ja nelja «väikest» A55 1,7Ghz tuuma.

Väiksemad tuumad tegelevad seejuures kergemate ülesannete - nagu muusika mängimine või navigeerimine – täitmisega. Suuremad aga näiteks pildituvastuse ja muude tehisintellekti nõudvate protsessidega. Keskmiste ülesandeks jääb vastustada näiteks sotsiaalmeediaäppide töö eest. Kõik kaheksa tuuma rakendatakse tööle aga mängude mängimisel.

Huawei andis täna teada, et uus protsessor on ehitatud nii targaks, et suudab äppide käitamisel AI Loading Prediction lahenduse abil ette ennustada, kuhu ja kui palju energiat kulutada ning seab selleks end valmis, et vältida protsesside «läägimist».

980 sees on ka maailma kiireim LTE Cat.21 toega mobiilimodem (4x4 MIMO), mis võimaldab allalaadimiskiirust kuni 1,4GB/s. WiFi võrgu maksimaalne allalaadimiskiirus on selle kiibiga 1,832GB/s.  Lisaks sellele toetab Kirin 980 operaatorite liitmist, seda isegi üle sagedusribade, et kasutajad saaksid vabalt valida oma mobiilioperaatoreid.

Tehisintelligentsete protsessidega tegelevad kiibis kaks NPU-d (Neural Process Unit - neuraalset töötlemisüksust). Need suudavad minutis tuvastada kuni 4600 erineval pildil kujutatut. Qualcommi Snapdragon 845 vastav näitaja on 2371.

Lisaks kasutab Kirin 980 mitmekordset pildimüra vähendamise lahendust, mis eemaldab korrektselt võõresemed, kõrvaldamata sealjuures pildil olevaid üksikasju. See peaks parandama vähese valgusega tehtud piltide kvaliteeti.

Teine kujutissignaaliprotsessori uus funktsioon on täiustatud liikumise jälgimine. Kui kasutaja püüab teha pilti liikuvast inimesest, suudab kujutissignaaliprotsessor siiski tuvastada objekti 97,4 protsendise täpsusega, tänu millele saab iga kasutaja püüda kiirelt kaduvaid hetki pildile.

Mobiilikiipe toodavad lisaks ka Qualcomm, Samsung ja Apple. Qualcommi Snapdragoni kiibid on aga seni praktiliselt kõigil Androidi platvormi mobiilidel ning just sellele ettevõttele Huawei nüüd kinnast heitmas ongi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles