2008 - kräkkerite superaasta

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix
Kui 2007. aastal võis märgata professionaalse küberkuritegevuse elavnemist, siis alles tänavu käärisid kräkkerid käised ülesse ja asusid tõsiselt tööle.

Dan Hubbard infoturbefirmast Websense rääkis BBC-le, et küberkurjategijad on varasemast rohkem organiseeritud, teevad enam koostööd ja taipavad edukalt äri ajada. «Põrandaalune äri õitseb,» lausus Hubbard.

Seda, et kräkkerid on lõppeval aastal hoolega tegutsenud, näitab ka küberkuritegevuse vastu võitlevate firmade statistika. Näiteks turvatarkvara arendaja Sophos andmetel läheb iga päev liikvele 20 000 uut pahavarajuppi. Lisaks oli 2008 ka aata, mil Symantec teatas, et nende viirustõrjeprogramm kaitseb arvutikasutajat enam kui miljoni viiruse eest.

Nii suure hulga pahavara loomise eesmärgiks on viirustõrje ja infoturbefirmade ülekavaldamine. Turvatarkvara kaitseb vaid nende viiruste eest, mida ta tunneb, ning firmad keskenduvad vaid suurematele puhangutele. See lubab väiksematel tegutsejatel ja pisematel viiruspuhangutel märkamatuks jääda.

Sophose statistikast ilmneb ka muutus pahavara levitamise taktikas. Enne käesolevat aastat eelistasid küberkurjategijad provokatiivsete pealkirjadega e-kirju. Praegu on kräkkerid asunud veebilehtede kallale ja pahavara sinna istutanud. Nii ei ole arvutikasutajal nakatumiseks tarvis mingeid faile avada või alla laadida, piisab vaid veebilehe külastamisest.

Värskelt nakatatud veebilehti lisandub Sophose andmetel pea iga nelja sekundi tagant.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles