Tai üleujutused piiravad arvutite saadavust

Kuldar Kullasepp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõvaketas.
Kõvaketas. Foto: SCANPIX

Kuigi eesseisvate pühade ajaks toodetud arvutid on juba valmis jõuluostlejate kottidesse rändama, võivad Tai üleujutused tugevalt mõjutada tuleva aasta esimese kvartali arvutimüüki, kirjutab AP.

Oluline osa arvutites kasutatavatest kõvaketastest valmistatakse üleujutatud piirkondades, mistõttu paljudes tehastes on töö raskendatud või hoopis peatatud. Uuringufirma IDC hinnangul valmistatakse oktoobris-detsembris seetõttu kuni kümme protsenti vähem arvuteid kui esialgu planeeritud.

Tuleva aasta esimeses kvartalis võib tootmine ja seetõttu ka arvutite müük väheneda kuni 20 protsenti kavandatust. Augus­tis alanud üleujutused on levinud, mistõttu kõvaketaste saadavus on märgatavalt vähenenud. See on omakorda löönud üles komponentide hinnad.

Tais toodetakse ligi 45 protsenti arvutites kasutatavatest kõvaketastest. Üleujutuste mõju on tunda saanud tervelt pooled kõvakettaid tootvatest tehastest Tais. Seetõttu võib eeldada, et kuigi eelisjärjekorras saavad arvutikomponente arvutitööstuse suured tegijad nagu Dell ja Apple, ei pääse tarneprobleemidest nemadki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles