Eesti Energia elektrijaama kõrval pandi püsti Eesti suurim serveriruum (1)

Siiri Liiva
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva külje all tegutsev Balti elektrijaam.
Narva külje all tegutsev Balti elektrijaam. Foto: Liis Treimann

Narva külje all Eesti Energia Balti elektrijaama kõrval valmis sel suvel Eesti suurim kõrgjõudlusega (HPC) serveriruum, mis pakub äriklientidele võimalust hoiustada oma seadmeid kuluefektiivselt ja turvalises asukohas.

«Andmetöötlusega seotud seadmed on sageli väga suure elektrienergia tarbimisega, küllaltki häälekad ja enamasti ka üsna suurte mõõtmetega. Samuti vajavad nad võimsaid ventilatsioonisüsteeme, mistõttu on seadmetele tihti raske sobivat asukohta leida,» selgitas HPC serveripargi loomise vajadust OÜ Noormaxi juhatuse liige Erik Lidmets.

Need on tema sõnul ka põhjused, miks Narva Tehnoloogiapargis tegutsemine annab neile olulise konkurentsieelise. HPC-klaster on osa Narvas arendatavast Balti riikide ühest teadaolevalt suurimast tehnoloogiapargist, mis on mõeldud eelkõige väga suure energiavajadusega ettevõtetele. 

Tehnoloogiapark, mis on rajatud Balti Elektrijaama kõrvale, tagab ettevõtetele võrgutasu võrra soodsama elektrihinna, kõrge töökindlusega elektrienergia ühenduse ja toetava infrastruktuuri. 

«Selliseid eriotstarbelisi servereid kasutavad näiteks plokiahela tehnoloogia ettevõtted, kellest mahukaimad on krüptoraha kaevandused, kuid mitte ainult. Andmetöötlus superarvutitega toimub mitmetes tööstuse ja teaduse erinevates valdkondades,» lisas Lidmets.

HPC-seadmete ja serverite ühele pinnale koondamine ja teenusmudeli pakkumine ei ole Balti riikides veel väga levinud, aga nõudlust selle järele on, seda kinnitavad ka vastavad näited Skandinaavia riikidest. «On loogiline, et hakatakse otsima alternatiive, kuidas eriotstarbelisi serveriparke ning seonduvat tehnoloogiat kulusäästlikumalt arendada,» rääkis Lidmets.

Noormax OÜ-le kuuluv seadmehoidla asub Balti elektrijaama kõrgelt turvatud territooriumil ja selle loomisel tehti Eesti Energiaga kui tehnoloogiapargi eestvedajaga igakülgset koostööd.

Olemas olevad raudbetoonist tööstushooned kohandati meie vajadustele, ehitati välja efektiivne vabajahutus, kaasajastati tööstushoone tehnosüsteemid ja infrastruktuur. Tulemuseks on uusimal tipptehnoloogial põhinev «arvutusklaster», mis mõeldud energiamahukate ja eriotstarbeliste serverite hoidmiseks ja käitamiseks.

Esimeses etapis arendatud HPC-seadmete hoidla mahutavus on ligi 1500 seadet ning need on jagunenud ära kümnekonna lõppkliendi vahel. «Meie klientideks on ettevõtted, kellel on palju suure elektritarbimisega seadmeid, mis nüüd on turvaliselt paigutatud spetsiaalsesse ruumi, kus on kõrge töökindlusega elektrivarustus ja efektiivne jahutus, rääkis Lidmets.

Tema kinnitusel on lähima kuue kuu jooksul on plaanitud klientidele suunatud serveriruumi suuruse kahekordistamine. Noormaxi klientide hulgas on ettevõtteid nii Eestist kui ka välismaalt.

Noormaxi HPC-seadmete hoidla ehitati valmis kuue kuuga. Investeeringu kogumaksumuseks oli ligi veerand miljonit eurot. Ühes kuus tarbib hoidla ligi 1000 MWh elektrienergiat, millest alla kümme protsenti kulub toetavale infrastruktuurile, sh jahutusele ning ülejäänud kliendi seadmete käitamiseks.

OÜ Noormax on Eesti kapitalil põhinev ettevõte, mis alustas tegevust 2010. aastal. Alates eelmisest aastast on ettevõte klientidele pakkunud serveri- ja andmebaasi halduse teenuseid. Noormax OÜ eesmärgiks on arendada HPC-seadmete arveldusvõimsust Eestis. 

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles