Jaapani sõjalaev tulistas edukalt alla ballistilise raketi

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
JS Atago
JS Atago Foto: Wikimedia Commons

Jaapani Atago-klassi raketihävitaja tulistas kolmapäeval toimunud õppuse käigus edukalt alla ballistilise raketi, demonstreerides saareriigi jõupingutusi oma raketitõrjesüsteemide täiustamisel.

Tegu oli teise korraga, kui integreeritud sihtimissüsteemi Aegis kasutav Jaapani sõjalaev suutis edukalt jälitada ballistilise raketi teekonda ja see neutraliseerida. Esimene edukas katse leidis aset möödunud aasta veebruaris, kuid juunis läbi viidud katsetus ebaõnnestus, sest tõrjerakett plahvatas õhus. 

Ballistiline rakett tulistati kolmapäeval välja USA Barking Sandsi mereväebaasist Hawaiil ning seda jälitas JS Atago, mis lasi omakorda välja SM-3 Block 1B TU tõrjeraketi.

Jaapan on hakanud viimastel aastatel tugevalt investeerima raketitõrjesse, sest neile hingavad suurte raketiarsenalidega kuklasse nii Hiina kui ka Põhja-Korea. Jaapani ametnikud ei oma ka kuigi palju usku USA president Donald Trumpi sõnadesse, kes on lubanud kaubelda Põhja-Korealt välja tuumaprogrammi hülgamise.

«Me ei saa lihtsalt ignoreerida tõsiasja, et meie poole on suunatud sajad ballistilised raketid, mille laskeulatus katab kogu Jaapanit,» teatas Jaapani kaitseministeerium juulis.

Jaapan plaanib 2021. aastaks saada merele kaheksa Aegis süsteemiga raketilaeva, kellest neli on varustatud SM-3 Block IIA tõrjerakettidega. Plaanitava kaheksa hulka hakkavad kuuluma ka tuliuued Maya-klassi hävitajad, millest esimene peaks valmima 2020. aastal.

Tokyo teatas juulis, et plaanib USA relvatöösturilt Lockheed Martin soetada ka kaks rannikule paigaldatavat Aegis Ashore raketitõrjesüsteemi, mis võivad maksma minna kuni 1,2 miljardit dollarit.

Jaapani kaitseministeerium taotleb riigilt järgmiseks aastaks rekordilist 48 miljardi dollari suurust kaitseelarvet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles