Vaata ja hinda: EAS sai valmis Eestit tutvustavad 360-kraadised videod (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader ühest VR-videost
Kaader ühest VR-videost Foto: Kuvatõmmis

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) tellimusel valmisid äsja 12 Eestit tutvustavat 360-kraadise vaatega videoklippi, milles astuvad teiste seas üles presidendid, rahvatantsijad, rallimees ja saunalised.

Videoid saavad kõik huvilised vaadata nii oma arvutis kui mobiilis, lisaks pannakse virtuaalreaalsuse (VR) prillidega vaatamiskohad üles novembris Tallinna lennujaama 3. värava juurde  ja oktoobris teletorni ning e-Estonia esitluskeskuses on see juba olemas. Klipid tegid valmis hanke võitnud Idea AD ja Babahh Media ning klipide tehnilise serveerimisega tegeleb Telia. Lahenduse väljatöötamine ja ekspositsiooniala loomine läks maksma 254 986 eurot pluss käibemaks.

Arvutis ja mobiilis saab videoid vaadata aadressil vrestonia.ee – videote vaatamiseks arvutis tuleb lohistada valge täpp hiirega klahvini «Go to videos».

Läbivaks tegelaseks on videotes edukaid startup’e iseloomustav ükssarvik (mütoloogiline ühe sarvega hobune), kelle seljas kapata saab nii mitmeski videos. Eestit tutvustavad klipid on järgmised:

  • Presidendi tutvustust sisaldavas klipis:  Märt Agu koreograafia ja tema tantsurühmade tantsijad, filmitud Kadriorus ja Pirital, Tallinna lahel
  • X-tee klipp: Tõnu Kaljuste, Tallinna Kammerorkester, Arvo Pärdi teos «Vater Unser», filmitud Nordea kontserdisaalis
  • Rallimees Rünno Ubinhain klipis Business Rally, lõppeb Palmse mõisas.
  • Noorte uisutajad treener Irina Frolova juhendamisel klipis Health
  • Hellerkantri  kelgukoerad  Zipo ja Pipi , Jänku ja Brigi, Eclips ja Enter ning peremehed Helle ja Jaanus klipis Digital Identity
  • Lemmo Jaanus ning e-residendid Andrea Bronzini ja Vinod John Rockson klipis Borderless world
  • Starshipi kontor ja Helena Rahi-Toomla klipis Education
  • Restoran Juur klipis e-Estonia
  • Louis Zezeran ja Haldi Vanatoa klipis Cyber Security

E-Eesti esitluskeskuse juhi Anna Piperali sõnul on VR-klippide peamiseks mõtteks olla e-Eestile iseloomulikult innovaatiline turunduskanal nende inimeste jaoks, kes esitluskeskusesse ei jõua. «Tahame nende viia infot väga lihtsalt, selgelt ja hõlpsalt,» ütles ta ja lisas, et sellist lahendust pole Eestis varem tehtud, mistõttu katsetamist oli väga palju.  

2,5 aastat tagasi välja kuulutatud rahvusvahelise hankele kandideeris tema sõnul 12 ettevõtete komplekti üle maailma. Selle hanke võitiski Telia koos oma koostööpartneritega.

VR-videote vaatamise nurk e-Eesti esitluskeskuses:

Foto: EAS

Babah Media tegevjuhi Silver Ladoga sõnul on videod filmitud peamiselt GoPro kaamerate raamiga, mis koosneb kuuest kaamerast. Peale filmimist on kõikide kaamerate pildid kokku «õmmeldud» ning lõpptulemus on 8K-resolutsiooni ning 29,97 kaadrisagedusega.

Parima kvaliteediga videoid saab vaadata nn offline-lahenduste kaudu, mis paiknevad e-estonia esitluskeskuses ning hakkavad olema ka lennujaamas, teletornis ja ka muudes kohtades. Seda põhjusel, et offline-lahenduste puhul ei ole internetiühenduse ega seadmete võimsuse piiranguid vaid on võimalik näidata kompresseerimata videosid.

«Online-versioone saab vaadata igaüks interneti vahendusel ning selle lahenduse puhul proovime leida parimat kvaliteedi ning sobivuse suhet. Erinevad seadmed, brauserid ning internetiühendused loovad taustsüsteemi, kus tuleb teha kompromisse. Näiteks 4k (4096x2048) formaadis videosid ei mängi paljud telefonid ning seetõttu olime sunnitud resolutsiooni viima 2k peale (2048x1024),» ütles Ladoga.

Mis puutub internetimahu tarbimisse, siis keskmine videokvaliteet online-versioonis on ligi 9-10Mbps, mis umbes 14 minuti vaatamise kohta kasutab andmemahtu 1GB. Seega piiratud mahuga mobiilsete pakettide puhul tasuks pigem eelistada WiFi kasutamist.

Ladoga sõnu on lähema aja jooksul plaanis lisada võimalus inimestel ise valida erinevate resolutsioonide ja bitrate'idega videote vahel, et oma seadme ja internetiühenduse jaoks valida parim võimalik kvaliteet.

Kaader ühest VR-videost
Kaader ühest VR-videost Foto: Kuvatõmmis

Telia kliendilahenduste müügijuht Rivo Roosileht märkis, et loodud tehniline raamistik võimaldab tulevikus lisada kõigis kanalites vaatamiseks mõeldud VR-videoid pidevalt juurde. Selleks ei tule platvormi asuda massiivselt ümber tegema.

«Taustal töötab tegelikult «megapalju» komponente ja pisikesi asju, mis kõik omavahel peavad koos töötama,» lisas ta.

Anna Piperali sõnul on nüüd platvormiga oodatud liituma kõik, kel huvi ennast tutvustavaid VR-videod toota ja avaldada.

Lisaks võimaldab platvorm tulevikus teha 360-kraadiseid otseülekandeid – miks mitte näiteks presidendi istekohalt laulupidu jälgida.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles