Euroopa parim idufirma leidis lahenduse inimeste «vaikse tapja» vastu

Aivar Pau
, Budapest
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bieke Van Corp
Bieke Van Corp Foto: Aivar Pau

Möödunud nädalal Euroopa innovatsiooniinstituudi (EIT) poolt äriliselt parimaks alustavaks iduettevõtteks tituleeritud Belgia startup-firma FibriCheck on loonud rakenduse, mis võimaldab kõigil inimestel tuvastada kõigest ühe minutiga, kas nende südant vaevab «vaikseks tapjaks» peetav arütmia.

Arvatakse, et ainuüksi Euroopas vaevleb praegu 10 miljonit inimest südame arütmia ühe alaliigi – kodade virvendusarütmia – käes, ilma et nad ise sellest midagi teaksid. See on omakorda põhjus viiendikule kõigist infarktidest ning teistele südame- ja maksaprobleemidele.

«Me tahame ennetada operatsioone, neid toimub täna niigi liiga palju ning eriti seoses inimeste südameprobleemidega. Põhjus on see, et väga paljud südamehaigused, nagu näiteks rütmihäired ja kodade virvendusarütmia, jäävad õigel ajal tuvastamata,» rääkis Postimehele ettevõtte kaasasutaja Bieke Van Corp möödunud nädalal Budapestis toimunud auhinnatseremoonia INNOVEIT 2018 eel.

Miks nad jäävad tuvastamata? Põhjus on Van Corpi sõnul selles, et tegemist pole püsivalt  sümptomeid andvate haigustega ning arsti juures tehtavad uuringud ei pruugi üldse mingisugust tulemit anda. Paljudel inimestel aga lihtsalt pole piisavalt tugevaid sümptomeid, mis ärgitaks neid arsti juurde minema.

«Sellepärast me tegimegi nutitelefoni äpi, mis suudab südame arütmiat tabada igal ajal. Põhimõtteliselt muutsime teie nutitelefoni meditsiiniseadmeks. Kusjuures erinevalt valdavast osast terviseäppidest on meie rakendus täielikult sertifitseeritud, nii Euroopa Liidus kui mujal. Me võime ametlikult tuvastada teatud arütmiat,» rääkis Van Corp.

Oma südameprobleemidest teada saamiseks pole vaja kehale kinnitada mitte mingisuguseid andureid. Vaja on vaid äpp alla laadida, end kasutajaks registreerida ja panna oma sõrm 60 sekundiks seadme kaamera ette. Tulemusi saab aga hiljem jagada ka oma arstiga.

Loo autori esmatest näitas normaalset pulssi ja rütmi:

Foto: Kuvatõmmis

Mis puutub äpi rahastamismudelisse, siis riigiti on võimalik läheneda erinevalt ja panna äpi loojatele maksma kas patsiente, arste või riiki. Kui näiteks riik soovib teada, kui suur osa elanikkonnast vaevleb südame varjatud arütmia käes, siis saab ta avaldada mõnes üleriigilises lehes skannimiskoodi, mis on ühtlasi ligipääs meie tasulisele rakendusele. Nii on võimalik ühe päevaga testida sadu tuhaneid inimesi ja saata õiged inimesed arsti juurde.

Kui maksma peaks tavakasutaja, siis temal tuleks rahakotti tühjendada 39 eurot aastas või viis eurot kuus.

Rakendus on loodud nii kõigile Androidi kui iOS’i telefonidele ning väga oluline ei ole ka kaamera kvaliteet. Just selle peale ongi võetud ka patent, et rakendus suudab mingi nipiga südamevea üles leida ka väga halva kaameraga.

Äpi meeskonda kuulub praegu ligi 20 inimest. Kui asutajateks olid neli inimest – Hasselti ülikooli kardioloogid, arendaja ja tiimijuht –, siis nüüd on lisandunud müügi- ja marketingiinimesed.

Idufirma on praeguseks kogunud 5 miljonit eurot investeeringuid ja nüüd on läbi saamas 2,5-miljoniline rahakaasamise ring. Meeskonnal nimega Qumprium nv  on plaan Fibrichecki rakendusega exit’ini jõuda ja siis ette võtta mõne teise uudse lahenduse loomine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles