Politsei tuvastas portsu lukustunud ID-kaarte

Lennart Ruuda
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lukustunud ID-kaardi omanikul tuleb uue kaardi saamiseks Politsei- ja piirivalveameti teenindusbüroosse minna.
Lukustunud ID-kaardi omanikul tuleb uue kaardi saamiseks Politsei- ja piirivalveameti teenindusbüroosse minna. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Politsei- ja Piirivalveamet (PPA) on tänavu garantii korras välja vahetanud 150 lukustunud ID-kaarti. Probleemi põhjus on uuendamata tarkvara.  

Suve jooksul on inimesed pöördunud PPA poole murega, et nende ID-kaart ei tööta. Probleem ei ole massiline, tegemist pigem üksikute kaartidega ning kõik hädasolijad on saanud uued kaardid.

Riigi Infosüsteemide Ameti (RIA) elektroonilise identiteedi valdkonna spetsialistide sõnul peitub viga IT-süsteemide uuendamata komponentides, mille tagajärjel kaardid lukustuvad. Selliste kaartide omanikel tuleb uue kaardi saamiseks pöörduda lähimasse Politsei- ja Piirivalveameti teenindusse.

«Süsteemide omanikud ja arendajad peavad hoolega jälgima, kas nende IT-süsteemides on kõik vajalikud komponendid uuendatud. Sama kehtib ka ID-kaardi kasutajatega. Arvutikasutajal tuleb ajakohastada oma arvuti operatsioonisüsteeme regulaarselt ning jälgida seejuures tootja enda soovitusi,» ütles RIA eID tootejuht Tõnis Reimo.

RIA saatis vastavasisulise teavituse täna ka kõigile riigiasutustele ja partneritele. Seal kirjutab asutus, et pika uurimistöö tulemusena avastasid nad seda, et lukustamist põhjustas Pkcs11Interop komponent, mis kasutab OpenSC draiverit ja mis on tõenäoliselt uuendamata.

RIA palus kõigil riigiasutustel Open-SC draiverit uuendada.

Open-SC on kaardisuhtlust juhtiv draiver, mis võib olla infosüsteemides kasutuses otse või läbi erinevate alamkomponentide.

Lukustunud ID-kaartide probleem ei ole seotud möödunud aasta septembris lahvatanud ID-kaardi kriisiga, kus avastatud turvavea pärast peatas riik 760 000 ID-kaarti sertifikaati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles