Twitter võitleb avalikku arvamust mõjutavate Saudi Araabia propagandarobotitega (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saudi Araabia luureteeniste poolt mõrvatud ajakirjanik Jamal Khashoggi.
Saudi Araabia luureteeniste poolt mõrvatud ajakirjanik Jamal Khashoggi. Foto: AP / Scanpix

Twitter sulges möödunud nädalal terve võrgustiku robotkontosid, mis levitasid lakkamatult Saudi Araabia valitsuse meelseid sõnumeid seoses ajakirjaniku Jamal Khashoggi mõrvaga.

Twitteri esindajad ütlesid väljaandele CNN, et kontod tegelesid lakkamatu poliitiliste sõnumite rämpspostitamisega. Hetkel pole neil siiski konkreetseid tõendeid, et robotivõrgu taga oleks Saudi Araabia valitsus. Küll aga hakkas võrgustik levitama oma sõnumeid vahetult pärast Khashoggi skandaali lahvatamist.

Automatiseeritud, algoritmide poolt juhitud Twitteri kontod levitasid kollektiivselt hashtage, mis ülistasid Saudi Araabia kroonprintsi Mohammed bin Salmani ja kutsusid üles mitte kuulama «riigi vaenlasi.» Võrgustik oli oma töös niivõrd efektiivne, et nad said mitmed hashtagid globaalselt trendivaks, mis tähendab, et nende sõnum jõudis väga paljude inimesteni ja paljud teised kasutajad jagasid neid omakorda edasi.

Twitteri moderaatorid jõudsid samade hashtagide kasutamise pärast ka võrgustikule jälile. Analüütik Ben Nimmo väljendas Twitteris hämmeldust selle üle, kuidas hashtagi nimega الغاء_متابعه_اعداء_الوطن# (lõpeta riigivaenlaste jälgimine Twitteris) kasutati 16. ja 17. oktoobri vahel üle 100 000 korra. 96,3 protsenti hashtagi kasutamistest olid aga edasisäutsud (retweet), mis viitab teda sõnul väga suurele koordineeritud operatsioonile.

Rämpspostitamaiste taga olid Nimmi sõnul kunagi inimeste poolt loodud kontod, mis aja jooksul hüljati ning häkiti seejärel ära ja muudeti «zombiedeks». Samas toonitas ta ka, et võrgustiku seas leidus kindlasti ka inimestest kasutajaid, kes tegevust suunasid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles