Hiina viskab Trumpi suunal nalja: «kui iPhone pole turvaline, siis kasuta Huaweid»

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huawei.
Huawei. Foto: ALY SONG / REUTERS

New York Times avaldas kolmapäeval uudise, mille järgi kuulavad Hiina ja Venemaa spioonid pealt USA president Donald Trumpi iPhone'iga tehtud telefonikõnesid. Hiina seisukoht paistab kogu loo valguses olevat, et Trump võiks soetada omale hoopis Huawei telefoni.

Hiina välisministeeriumi informatsiooniosakonna asedirektor Hua Chunying ütles Washington Posti ajakirjaniku Luna Lini sõnul Twitteris, et «kui nad muretsevad tõesti nii palju iPhone'ide pealtkuulamise pärast, siis kasutagu Huawei telefone». Chunying nimetas lisaks New York Timesi lugu «valeuudisteks». Chunying ütles hiljem Hiina väljaandele South China Morning Post, et mitmed USA kõrged ametnikud «üritavad saada parima näitlejatöö eest Oscarit».

USA valitsus on praeguse seisuga sisuliselt blokkinud Huawei tegevuse Ühendriikide turul. Nii CIA, FBI kui ka NSA on hoiatanud ameeriklasi Huawei telefonide kasutamise eest, nimetades neid tõsiseks turvariskiks.

Huawei asutas Hiina sõjaväe endine insener Ren Zhengfei, kellel on USA julgeolekuagentuuride sõnul valitseva režiimiga väga tugevad sidemed. Hiina võimud kasutavad väidetavalt Huawei tehnoloogiaid aktiivselt enda kodanike järel luuramiseks.

Huawei tegevust on asunud uurima ka Suurbritannia, kes on seadnud tehnoloogiahiiu tegevuse jälgimiseks üles eraldi küberturbe labori.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles