Digi-ID kaarte saab arvutis kahe aasta võrra pikendada

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Digi-ID kaart
Digi-ID kaart Foto: PPA

Alates selle nädala neljapäevast, 1. novembrist on kolmeaastase kehtivusega digi-ID kaartide omanikel võimalik oma kaardi kehtivusaega kahe aasta võrra pikendada. Seda saab teha isikliku arvuti ja kaardilugejaga.

Digitaalne isikutunnistus ehk digi-ID kaart on kiipkaart, mida saab kasutada ainult elektroonilises keskkonnas isiku tuvastamiseks ja digiallkirja andmiseks. Erinevalt ID-kaardist ei ole sellel kaardil kasutaja fotot ning visuaalse isikut tõendava dokumendina ei saa seda kasutada.

Jutt käib digi-ID kaartidest, mis väljastati enne käesoleva aasta 1. maid. Enne seda kuupäeva väljastatud kaartidel oli aegumistähtaeg kolm aastat, pärast seda viis aastat.  1. novembrist alates saavad ka varem väljastatud kolmeaastase kehtivusega digi-ID kaartide omanikud pikendada oma kaardi kehtivusaja viie aastani.

Enne käesoleva aasta 1. maid väljastatud digi-ID kaarte on praegu kasutuses ligi 30 000 ning nende pikendamise eest ei ole aja tasuda riigilõivu.

Digi-ID kaardi kehtivusaja pikendamine toimub läbi kauguuendamise ehk seda saab kaardiomanik teha isikliku arvuti ja kaardilugejaga. Kehtivusaja pikendamiseks tuleb veebilehelt installer.id.ee laadida arvutisse uus ID-tarkvara ning järgida selle antavaid juhiseid.

Kehtivusaja pikendamine ei ole kohustuslik ja kaardid, mida ei kauguuendata, kehtivad oma algse kehtivusaja lõpuni. Kui digi-ID kaart on praeguseks kehtivusaja juba ületanud või selle sertifikaadid on mingil muul põhjusel suletud, siis kaardi kehtivusaega pikendada ei saa.

Kehtivusaega saab pikendada ainult kauguuendamisega. PPA teenindustes seda teha ei saa.

Kõigile kolmeaastase kehtivusega digi-ID kaardi omanikele, kel on aktiveeritud @eesti.ee e-posti aadress, saadab PPA lähipäevil kehtivusaja pikendamise võimaluse kohta ka personaalse teavituse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles