USA valimispäev on siiani möödunud ilma küberrünnakuteta, valmisolek on kõrge

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IBM'i küberoperatsioonide keskus.
IBM'i küberoperatsioonide keskus. Foto: BRENDAN MCDERMID / REUTERS

Enamuses USAs on nüüdseks õhtu (riik katab mitmeid ajatsoone) ja häältega manipuleerimist küberrünnakute teel pole võimud siiani teadaolevalt tuvastanud. Sellegi poolest on valmisolek igasuguseks häältega manipuleerimiseks väga kõrge ja küberturbe ringkondades valitseb paranoia.

Sisejulgeolekuministeerium on valmistunud vahevalimiste päevaks enam kui aasta, viies läbi õppusi, simuleeritud stsenaariume ja kindlustanud hääletusmasinaid häkkimise suhtes. Ministeeriumi sõnul pole siiani tuvastatud mitte midagi enamat kui vaenulikku propagandat sotsiaalmeedias ja ka selle puhul pole leitud märke suurest koordineeritud lainest. Vaenuliku propaganda levitajatega on tegelenud sotsiaalmeediaplatvormid ise.

Facebook eemaldas valimispäeval 115 kasutajat, millest 85 asusid Instagrammis. Enamus, kui mitte kõik neist olid sotsiaalmeediaplatvormi sõnul robotid. Twitter blokeeris möödunud nädalal üle 10 000 robotkasutaja, kes üritasid kõik veenda kasutajaid mitte hääletama. Kontod blokeeriti küll kiiresti, kuid säutsid võisid jõuda kuni 5000 inimeseni.

Hääletamine on praeguse seisuga lõppenud ja küberturbe meeskonnad võivad kergemalt välja hingata. Samas hoiatavad mitmed küberturbe eksperidid, et märke süsteemidesse infiltreerumisest ja häältega manipuleerimisest võidakse hakata leidma alles tulevatel päevadel ja hiljemgi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles