Tööjõupuuduses Jaapan katsetab Fukushimas droonidega posti toimetamist

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Metssiga peaaegu hüljatud Namie linna tänavatel.
Metssiga peaaegu hüljatud Namie linna tänavatel. Foto: TORU HANAI / REUTERS

Jaapani post hakkas kolmapäeval Fukushima prefektuuris transportima dokumente droonidega, et tulla toime tööjõupuudusega transpordisektoris. Riiklik postiteenus loodab tulevikus hakata kasutama droone ka postiljonidena.

Droone kasutatakse põhjapoole jäävas prefektuuris esialgu erinevate postkontorite vahet dokumentide ja muu paberimajanduse transportimiseks. Kui süsteem kujuneb edukaks, siis tahetakse droonidega hakata saatma posti raskesti ligi pääsetavatesse kohtadesse nagu mägiasulad ja kaugemad saared.

Droonide katsetamine sai võimalikuks tänu septembris vastu võetud seadustele, mis lõdvendasid droonide kasutamise piiranguid. Varasemalt ei tohtinud droon seadusega lahkuda selle kasutaja vaateulatusest. Nüüd on see lubatud juhul, kui drooni külge on kinnitatud kaamera.

Kolmapäeval kasutusele võetud postidroon viis Minamisoma linnast üheksa kilomeetri kaugusel asuvasse Namie linna, mis paikneb tuumakatastroofi tsooni äärel, hulga kohalike laste joonistatud uusaasta postkaarte. Droonil kulus ühest postkontorist teise jõudmiseks ligikaudu 15 minutit.

Drooni tippkiirus on 54 km/h ja ta suudab kanda kuni kahte kilo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles