Rektor: kogu Eesti rahvas on alarahastatud (1)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Aaviksoo
Jaak Aaviksoo Foto: Kuvatõmmis

Eesti riik pakub oma elanikele liiga palju läbimõtlemata teenuseid ja see on viinud olukorrani , kus alarahastatud on kõik, mida siin riigis tehakse, leiab Tallinna tehnikaülikooli rektor Jaak Aaviksoo.

«Üha uute ja uute tegevuste väljamõtlemine ja selle kulupõhine eelarvestamine on üks põhilisemaid asju, mis meie avaliku sektori on ülekoormanud ja mis õigustatult põhjustavad suhtumise, et peaaegu kõik Eesti avaliku sektori tegevused on alarahastatud.

«Kogu Eesti rahvas on alarahastatud, aga päris kindlasti on alarahastatud enamus nendest tegemistest, mida me Eestis ette võtame, » ütles Jaak Aaviksoo tänasel e-riigi konverentsil UX Tulevikku.

«Uskuge mind, kui tõsiselt üle vaadata kõik, mida me oma rahvale oleme lubanud avalike teenustena, siis seda kõike pakkuda tänapäevasel, kvaliteetsel tasemel ei ole lihtsalt võimalik. Ükskõik, kui efektiivseks me seda süsteemi ei muudaks,» rääkis rektor.

Aaviksoo hinnangul tuleks hakata lubatud asjade nimekirjast armutult maha tõmbama neid, mida võib olla enam vaja ei ole, mida tuleks täiesti teistmoodi korraldada või mida annaks teistega koondada.

«Ära tuleks jätta teenused, mida ilmtingimata vaja ei ole,» sõnas ta.

Hästi toimiva teenuse näitena tõi ta juhilubade vahetuse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles