Saksamaal tekitab julgeolekuhirmu Hiina ettevõtete osalemine 5G riigihangetes (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huawei.
Huawei. Foto: HANNIBAL HANSCHKE / REUTERS

Mitmed Saksamaa ametnikud üritavad veenda valitsust jätma välja Hiina ettevõtted riigi 5G infrastruktuuri rajamise hangetest, tuues põhjuseks turvakaalutlused.

Lobitöö taga on peamiselt sise- ja välisministeeriumi ametnikud, kes on suhelnud oma ametivendadega USAs ja Austraalias, mis keelasid mõlemad Hiina 5G tarnijate osalemise riigihangetel. Saksamaa 5G infrastruktuuri rajamise hanked algavad praeguste kavade järgi millalgi järgmise aasa alguses. 

Mure puudutab eelkõige maailma suurimat telekommunikatsiooni aparatuuri valmistajat Huawei, mille asutas Hiina sõjaväe endine ohvitser ja insener Ren Zhengfei. Telekomihiiglasel ja selle asutajal on tihedad sidemed Hiina kommunistliku partei võimukoridoridega ja sõjaväe luurega.

Mitmed eksperdid kahtlustavad, et Huawei seadmed võivad peita varjatud «tagauksi», mis võimaldaks Pekingil saada vajadusel ligipääsu spionaaži või sabotaaži eesmärkidel. Huawei on olnud Deutsche Telekomi koostööpartner juba aastaid ja neil on Saksamaa turul tugev kohalolu. Ettevõte tegeleb ka tugeva poliitilise lobitööga.

Võimalikust julgeolekuprobleemist on kinni haaranud ka opositsioon, millesse kuuluvad Rohelised esitasid möödunud nädalal parlamendis eelnõu, mis kahtleb valitsuse praeguses neutraalses seisakus, mille järgi pole seadusliku alust mitte ühtegi ettevõtet oma päritolumaa järgi diskrimineerida. Mitmed bundestagi poliitikud on külastanud aga viimastel kuudel Huawei peakorterit Shenzhenis, kus nad on üle külvatud hiinlaste külalislahkusega.

Debatt ei ole Saksamaa avalikkuse ees senimaani kuigi palju hoogu kogunud ja diskussioon on keskendunud pigem rajatava infrastruktuuri ulatusele. Praegust leviala peetakse Saksamaal väga nõrgaks ja seda on mitmete ettevõtete poolt tugevalt kritiseeritud.

Hiina võttis 2017. aastal vastu seaduse, mis kohustab kõiki kodanikke ja nende ettevõtteid tegema tingimusteta koostööd riigi luureorganitega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles