Skandaal: Leedu «kinkis» mobiiliallkirja turu Eestile (6)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leedulased pole digiallkirja turu Eesti firmale loovutamisega rahul.
Leedulased pole digiallkirja turu Eesti firmale loovutamisega rahul. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Leedu riigile kuuluv registrikeskus on sisuliselt kinkinud Leedu mobiili teel antava digiallkirja turu Eesti erafirmale SK ID Solutionsile, teatas neljapäeval Leedu rahvusringhääling.

Transpordi- ja kommunikatsiooniminister Rokas Masiulis ja registrikeskuse praegune juht ütlesid, et otsused tehti eelmise juhatuse ajal ning audit on käimas, lisas Leedu ringhääling.

Registrikeskus kaotas tänavu ligikaudu 70 protsenti enda mobiiliallkirja sertifikaadi kasutajatest ehk enam kui 200 000 klienti, pärast seda kui telekomioperaatorid eelistasid SK ID Solutionsi teenuseid, öeldes, et Eesti firmal on turvalisemad sertifikaadid ning usaldusväärsemad lahendused.

Leedu rahvusringhäälingu LRT teatel järgnesid muudatused reale «kummalistele kokkusattumustele».

Näiteks on Egidijus Vaisvilas, praegune registrikeskuse juhatuse esimees, varasemalt töötanud Telia Leedu üksuse heaks, mis toona tegutses Omniteli nime all. Vaisvilas ütles, et pole enda endiste kolleegidega ühenduses.

Transpordi- ja kommunikatsiooniminister süüdistab m-allkirja kasutajate languse eest registrikeskuse endist juhatust ning lisas, et kõik otsused tehti enne seda, kui uus juhatus ametisse astus.

Käesoleva aasta kümne kuuga langes registrikeskuse käive e-allkirja teenusest 110 000 eurole, samas kui aasta varem oli näitaja 190 000 eurot, lisas LRT.

SK ID Solutionsist kuulub 25 protsenti SEB ja Swedbanki Eesti üksusele ning ülejäänud 50 protsendi omanik on Rootsi telekomifirma Telia Eesti haru.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles