Paljud ettevõtted kasutavad riskantseid interneti- ja võrgulahendusi

Raigo Neudorf
, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Telia

Kuigi tänapäeval saab kiire, kvaliteetse ja turvalise WiFi võrgu oma kontorisse 10 euro eest kuus, sõltub terve rida ettevõtteid endiselt interneti- ja võrgulahendustest, mis seavad ohtu ettevõtte igapäevase tegevuse, kirjutab Raigo Neudorf tehnoloogiaportaalist Digitark. 

Telia praktika näitab, et Eestis tegutseb märkimisväärne hulk firmasid, kes võtavad teadliku või siis mitteteadliku riski ning lähtuvad oma võrgulahenduste kasutamisel “paigalda ja unusta” mentaliteedist.

“Äriklientide vaates on tegu päris suure murega, sest harvad pole olukorrad, kus ettevõtte juht või omanik laseb mõnel oma tuttaval tööle panna firma veebilehe või võrguseadme, mis peale paigaldamist jääb hoolduseta ja paljuski unustatakse,” märgib Telia Eesti IKT-riskide ja turvalahenduste valdkonna juht Aigar Käis.

“Mingi aja pärast murravad küberpahalased selle lahenduse maha ning kasutavad seda kliendi andmetele ligipääsemiseks või edasise ründeplatvormina. Selles olukorras on aga suhteliselt keeruline leida kedagi, kes asja kiirelt parandaks. Tihtipeale tulebki sellises situatsioonis kogu tarkvara uuesti seadistada või suisa uus riistvara osta, mis tähendab kokkuvõttes arvestatavat aja- ja rahakulu,” selgitab Käis.

Tema sõnul on peamine põhjus, miks ettevõtted “kodukootud” lahendusi eelistavad, seotud just sooviga vältida jooksvaid halduskulusid. “Iroonilisel moel tuleb mõne sellise intsidendi puhul lõpuks kanda hoopis mitu korda suuremaid kulusid.”

Telia Eesti IT-teenuste juhi Taavi Talve kinnitusel on eelmainitu kõrval näha siiski ka positiivsemat trendi. Nimelt eelistab aina enam ettevõtteid oma kontorisse ja teenindusruumidesse rajada kaughallatava WiFi võrgu, mis vabastab töökoha arvutid internetikaablist ning tagab töötajatele, klientidele ja külalistele kiire ja turvalise interneti.

Tänapäeval  ei vaja turvaline ja mugav WiFi lahendus enam keerulisi ja kulukaid seadmeid ega võrguseadistusi. Küll tasub ettevõttel eelnevalt läbi mõelda, kui paljudele erinevatele sihtgruppidele (töötajatele, külalistele) on eraldi võrku vaja ning kindlasti tellida lahendus teenusena, et tagada WiFi võrgu turvalisus ja ajakohasus.

Loe lisaks Digitargast. 

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles