Kas teie murdeealine laps varjab paljastavaid pilte kalkulaatoriga?

Erki Oras
, Digitarga kaasautor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Kas teie järeltulija on korraga muutunud matemaatikahuviliseks… Tema telefoni avaekraanil on kalkulaator-rakenduse ikoon ning ta veedab itsitades selle rakenduse taga terve õhtu? Erki Oras tehnoloogiaportaalist Digitark selgitab lähemalt. 

Karta on, et matemaatikaga pole siin midagi pistmist, vaid tegu on populaarse rakendusega, mis võimaldab peita pilte, videoid ja mistahes muid valgustkartvaid faile. Kõike, mida oleks parem vanemliku uuriva pilgu eest varjul hoida. Tegu on omalaadse seifiga (mitte šelfiga), kus kasutaja võib hoida privaatseid andmeid tähelepanu äratamata. Sedasorti rakendused on saadaval juba aastaid, kuid noorte seas on need populaarseks muutunud just viimasel ajal. Pealtnäha ongi tegu ehtsa kalkulaatoriga: ikoonile vajutades avaneb täiesti tavaline arvutusmasin. Kui aga sinna sisestada kasutaja parool või tõmmata näpuga sellel kindel kujund, siis avanevad rakenduse varjatud võlud. Tuntumad neist rakendustest on Fake Calculator (iOS), Secret Calculator (iOS) ja Vault Calculator Hide Pictures (Android).

Loe Digitargast, kuidas saaksid teada, et sinu laps sellist rakendust kasutab. 

Digitark.ee/SAADE räägib tehnoloogiast ja inimestest selle taga – vaata ja mõtle kaasa!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles