Zuckerbergi mõõt sai täis: Facebook on nüüd sõjas (3)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Zuckerberg.
Mark Zuckerberg. Foto: LEAH MILLIS / REUTERS

Hiljuti avalikuks tulnud info põhjal kogus Mark Zuckerberg juulis kokku 50 kõige tähtsamat Facebooki juhtivtöötajat ja ütles neile, et Facebook on nüüdsest sõjas ning ta kavatseb vastavalt sellele ka ettevõtet agressiivsemalt juhtida. Tema alluvad polnud uudise üle sugugi rõõmsad.

Facebooki tegevjuht toonitas suvel aset leidnud kohtumisel, et «rahu ajal» võivad ettevõtete juhid tegutseda aeglasemas tempos ja veenduda, et kõik töötajad on otsustega päri, kuid hetkel kestvate kriiside pärast pole see võimalik ja nii tuleb tegutseda kiiremini ja otsusekindlamalt, mis tähendab, et kõigi inimeste arvamusega ei saa alati arvestada.

34-aastane Zuckerberg leidis, et ettevõte pole selle aasta kõige kriitilisemate momentide ajal piisavalt kiiresti tegutsenud ning väljendas oma pahameelt teiste juhtivtöötajate üle, kes pole tema meelest saavutanud piisavalt kiiret progressi sellistes murekohtades nagu küberturvalisus ja uute kasutajate aeglustuv kasv.

Zuckerberg ütles, et sotsiaalmeediaplatvorm on praegu sattunud seadusandjate, investorite ja vihaste kasutajate piiramisrõngasse, tuues analoogiks taas sõja. Ta nimetas Facebooki seniseid reaktsioone avalikule kriitikale liiga passiivseks ja kutsus teisi juhtivtöötajaid üles tegema kiiremaid ja konkreetsemaid otsuseid.

Tegevjuhi üha kasvav frustratsioon ja uus karmim juhtimisstiil on väidetavalt viinud teravate väljaütlemiste ja tülideni mitmete teiste Facebooki võtmeisikutega, nende hulgas tähtsuselt teise juhtivtöötaja Sheryl Sandbergiga. Kuulduste järgi süüdistab Zuckerberg 49-aastast Sandbergi Cambridge Analytica skandaali lahvatamises ja selle hilisemas haldamises.

Sandberg on väidetavalt oma sõpradele öelnud, et Zuckerbergi süüdistused on teda jahmatanud ning ta muretseb oma töökoha säilimise pärast. Zuckerberg kinnitas septembris antud intervjuus siiski, et Sandberg on talle oluline partner ja ei lähe ettevõttest mitte kuhugi. Küll aga on vahepeal lahkunud mitu teist juhtivtöötajat, kes on Zuckerbergiga tülli läinud. Septembris hülgasid Facebooki muuhulgas Instagrammi asutajad ja WhatsAppi loojad. Kokku on Facebookist lahkunud sellel aastal umbes 12 juhtivtöötajat.

Zuckerbergi frustratsioon lõi lõkkele ka möödunud reedel, kui ta korraldas Facebooki peakorteri töötajatele Menlo Parkis, Californias küsimuste ja vastuste sessiooni. Ta nimetas Facebooki suhtes kriitilist meediakajastust täielikuks jamaks (kasutades sõna bullshit) ja ütles, et meedia rünnakud on viinud töötajate moraali täiesti põhja, mis on omakorda viinud lekitatud info kasvuni.

Facebook on endiselt üüratult kasumlik firma, mis teenis kolmandas kvartalis kokku üle viie miljardi dollari, kuid ettevõtte sissetulekutele on andnud hoobi kiiresti kasvavad kulutused küberturvalisusele. Facebooki aktsia väärtus on langenud oma tippseisuga võrreldes 36 protsenti.

Allikas: WSJ

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles