USA kutsub liitlasi üles hülgama Huawei (12)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huawei sellel aastal Hiinas toimunudLight of Internet Expo internetimessil.
Huawei sellel aastal Hiinas toimunudLight of Internet Expo internetimessil. Foto: STR / AFP

USA valitsus on algatanud lobi- ja teavituskampaania, mille eesmärk on veenda liitlasriikide telekomiettevõtteid hülgama Huawei seadmete ostmist.

USA väljaande The Wall Street Journal andmetel on Washingtoni ametnikud kohtunud ametivendade ja telekomiettevõtete juhtidega Saksamaal, Jaapanis ning Itaalias, kus Huawei toodetud seadmed on laialdaselt kasutuses, ja hoiatanud neid võimalike küberohtude eest. Samuti kaalub valitsus telekomi infrastruktuuri arendamise rahalisi toetusi riikides, kus ei kasutata Hiina seadmeid.

USA peamine mure on liitlasriikides paiknevad Ühendriikide sõjaväebaasid, mis kasutavad iga päev suures osas (välja arvatud tundliku iseloomuga side puhul) kohalikke võrke. Mitmed ametnikud ütlesid väljaandele, et USA ja Hiina vahel on alanud tehnoloogiline külm sõda, kus mõlemad pooled tahavad domineerida aina enam digitaalselt ühendatud maailma. 

Suhted Washingtoni ja Pekingi vahel tõmbuvad üha hapumaks paljuski tänu president Donald Trumpi administratsiooni agressiivsele välispoliitikale, mille peamiseks ilminguks on hetkel käimas olev kaubandussõda kahe maailma kõige suurima majanduse vahel. USA on ühtlasi hakanud tugevamalt reguleerima Hiinast tulevaid investeeringuid tehnoloogiasektorisse.

Ametnike ja küberturbe ekspertide sõnul on mured Hiina mõjude üle telekomisektoris aga palju vanemad kui Trumpi administratsioon. Olukorra on praegu muutnud eriti tundlikuks tõsiasi, et paljude riikide ettevõtted on hakanud looma järgmise generatsiooni 5G- infrastruktuuri, mis võimaldab kiiremaid internetiühendusi, asjade interneti laiemat levikut ning isesõitvate autode kasutuselevõttu. Huawei on aga maailma suurim telekomiseadmete tootja ja pakkuja, kellel on globaalne haare.

Üha enam igapäevaseid tarbeesemeid (tossud, käekellad, külmkapid jpm), aga ka tehaseid ja autosid on ühendatud internetiga ning USA võimud kardavad, et Hiina valitsusega tihedaid sidemeid omavad telekomiettevõtted nagu Huawei võivad ehitada oma seadmetesse tagauksi, mida saaks kasutada spionaažiks või konflikti korral ka sabotaažiks. Nimelt kohustab Hiina seadus tegema kõigil ettevõtetel koostööd riigi luureorganitega.

Augustis keelas Huawei ja teiste Hiina suurtootjate pakutud seadmete kasutamise telekomis ära Austraalia ning sama plaanib teha ka Suurbritannia. Ka Saksamaal on hakanud mõned välisministeeriumi ja julgeoleku ametnikud tõstma häält Huawei osalemise suhtes Saksamaa 5G riigihangetes. Huawei seadmed on USA turult täielikult blokitud.

Vaatamata takistustele domineerib Huawei maailma telekomiturul. Möödunud aastal oli 22 protsenti kogu globaalsest telekomi varustusest valmistanud Huawei. Teisele kohale jäi Soome Nokia 13 protsendiga ja kolmandale kohale Rootsi Ericsson 11 protsendiga. Neljandal kohal oli aga 10 protsendiga Hiina telekomiettevõte ZTE, keda peetakse samuti võimalikuks turvariskiks.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles