Hiina digiriigi arengud on hirmuäratavad ja vaimustavad

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peking päeval, mil Hiina kommunistlik partei asus arutama jõulisemate keskkonnakatse aktsioonide läbiviimist.
Peking päeval, mil Hiina kommunistlik partei asus arutama jõulisemate keskkonnakatse aktsioonide läbiviimist. Foto: Greg Baker / AFP / Scanpix

Hiinast oma viimase aja arengute valguses saamas maailma üks arenenumaid e-riike, ent enneolematute uuenduste varjus võib näha ka püüdu saavutada oma kodanike elu üle totaalne kontroll ja muuta e-riik karistusvahendiks.

Riigil on nimelt juba aastal 2021 kavas rakendada täiesti uus sotsiaalse reitingu süsteem, kus riigi 1,3 miljardile inimesele osaks langevaid soodustusi ja sanktsioone hakatakse automaatselt rakendama lähtuvalt nende sotsiaalsest käitumisest. Viimase hindamise aluseks on aga iga elaniku eluaegne digiprofiil, kus kõik elusündmused saavad teatud hulga pluss- või miinusmärgiga punkte.

Bloombergi andmeil hakkavad Pekingi linna veebilehel avaldatud plaani kohaselt parema «sotsiaalse krediidiga» inimesed saama juba 2020. aasta lõpuks teatud hüvesid, ent seaduste vastu eksijad kantakse musta nimekirja ja neid ootavad elus ees probleemid. Kuni selleni välja, et «neil pole võimalik astuda enam ühtegi sammu».

Kokku viiakse mitme ametiasutuse andmebaasid, et saada üksikasjalikku ülevaadet iga elaniku suhtest teenustega. Vastav üleskutse on esitatud ka turismiagentuuridele, äriregulaatoreile ja transiidiasutustele.

Hiina on sotsiaalse reitingu kehtestamisele sarnaseid uuendusi katsetanud juba mitu aastat. Hangzhou rakendas näiteks selle aasta alguses personaalse krediidisüsteemi, kus ühiskonna hüvanguks tegutsejad – nagu näiteks veredoonorid ja vabatahtlikud – saavad preemia osaliseks, samas kui liikluseeskirja rikkujad saavad peale lisamaksud ja -keelud.

Halva «krediidiga» elanikel pole Hiinas alates maist olnud võimalik broneerida endale enam kui 11 miljonit lendu ja 4 miljonit rongisõitu.

Kokkuvõttes on Hiina tegemas tehnilise poole pealt midagi sellist, mida Eestigi oma X-tee abil: eri andmebaaside info pannakse kokku ja valminud suurandmeid hakatakse töötlema. Mõnevõrra erinev on aga nende andmete töötlemise eesmärk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles