MeToo algataja: kampaaniast on saanud meestevastane nõiajaht (10)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarana Burke
Tarana Burke Foto: Faye Sadou / FayeS/MediaPunch

Enam kui kümne aasta eest MeToo nimelise seksuaalse vägivalla vastase liikumise algatanud Tarana Burke leiab, et kampaania on tänaseks tema jaoks kujunenud «äratundmatuks».

Tarana Burke ütles Palm Springsis toimunud TEDWomen üritusel, et meedia on loonud liikumisest kujutlema kui nõiajahist. «Seksuaalse vägivalla ohvrite keskset liikumist käsitletakse nüüd järsku kui kättemaksuhimulist vandenõu meeste vastu. Selle ohvreid kuulatakse ja siis hävitatakse,» vahendab BBC Burke sõnu.

Naise sõnul sooviks ta tagasi pöörduda 2006. aastal algatatud MeToo liikumise esialgsete kavatsuste juurde. Sel ajal kirjutas ta paberitükile selle sõna käivitamaks tegevused tema kogukonnas kogetud seksuaalse vägivalla vastu.

Väljend sai üleilmselt tuntuks möödunud aastal seoses Hollywoodi produtsendi Harvey Weinsteini vastu esitatud ahistamissüüdistustega. Burke’i hinnangul ei aita uue hoo sisse saanud kampaania aga neid, kelle abistamiseks see algselt loodud sai.

«Minu kujutluses peaks MeToo liikumine olema osa üldisest nägemusest näha  maailma vabana seksuaalsest vägivallast. See liikumine räägib ühest tüdrukust nelja hulgast ja ühest poisist kuue hulgast, keda on igal aastal seksuaalselt kuritarvitatud ja kes võtavad need haavad endaga täiskasvanuikka kaasa,» rääkis Burke TEDi (Technology, Entertainment,  Design) üritusel osalejatele.

USA poliitikud on tema hinnangul aga põhiprobleemist eemaldunud ja tõi sellekohase näitena seksuaalse kuritarvitamise süüdistustele vaatamata riigikohtunikuks nimetatud Brett Kavanaughi juhtumi.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles