Kanada võimud pidasid kinni Huawei finantsjuhi (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huawei finantsjuht Meng Wanzhou.
Huawei finantsjuht Meng Wanzhou. Foto: EPA/Scanpix

Kanada võimud pidasid kinni Hiina telekommunikatsioonihiiu Huawei finantsjuhi, keda ähvardab väljasaatmine Ühendriikidesse, teatas kolmapäeval Kanada välisministeerium.

Ministeeriumi andmeil vahistati Meng Wanzhou 1. detsembril Vancouveris.

Kinnipidamise põhjust ja muid üksikasju ministeerium ei avaldanud, kuid USA meedia andmeil on Huawei rikkunud Iraani vastu kehtestatud sanktsioone. 

Ühendriigid on süüdistanud Huaweid korduvalt ka tegevuses, mis ohustab USA julgeolekut. Hiina valitsust kahtlustatakse Huawei seadmete ja tehnoloogia kasutamises spionaažiks. 

Hoolimata asjaolust, et Huawei on Ühendriikide turult sisuliselt välja tõrjutud, möödus ettevõtte Apple'ist, tõustes selle aasta teises kvartalis maailma suuruselt teiseks nutitelefonide tootjaks ja lähenedes jõudsalt ka turuliider Samsungile. 

Kinni peetud finantsjuht on ka ettevõtte juhatuse aseesimees ja Huawei asutaja Reng Zhengfei tütar. 

Huawei märkis oma avalduses, et firmal on Mengile esitatud süüdistuste kohta väga vähe teavet ning nad ei ole teadlikud tema väärtegudest.

Huawei lisas, et täidab kõik seadusi ja reegleid, sealhulgas neid, mis puudutavad ekspordikontrolli ning ÜRO, USA ja Euroopa Liidu sanktsioone. 

Hiina võimud avaldasid juhtunuga seoses resoluutset protesti ning nõudsid Mengi viivitamatut vabastamist.

"Hiina on kindlalt vastu taolisele ohvri inimõigusi kahjustanud tegevusele ning avaldab sellega seoses jõulist protesti," on öeldud Hiina Kanada-saatkonna avalduses, mille kohaselt ei rikkunud Huawei finantsjuht ühtegi USA ega Kanada seadust.

Meng annab Kanada kohtu ees ütlusi reedel. 

USA justiitsministeerium on kommentaaridest seni keeldunud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles