Austraalia sunnib uue vastuolulise seadusega ettevõtteid loovutama krüpteeritud andmed (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus seadus ei tee kindlasti rõõmu Facebookile ja WhatsAppile, kes peaks mõlemad võimude soovi korral hakkama looma viise oma kasutajate järel luuramiseks.
Uus seadus ei tee kindlasti rõõmu Facebookile ja WhatsAppile, kes peaks mõlemad võimude soovi korral hakkama looma viise oma kasutajate järel luuramiseks. Foto: Phil Noble / REUTERS

Austraalias võeti vastu poleemikat tekitanud seadus, mis sunnib tehnoloogiaettevõtteid jagama politsei ja teiste võimuorganitega oma klientide krüpteeritud sõnumeid.

Tegu on esimese taolise seadusega maailmas ning Austraalia võimude sõnul aitab see võidelda terrorismi ja kuritegevuse vastu. Seadus suruti kiiruga läbi parlamendi aasta viimasel kogunemispäeval. Kriitikute ja paljude küberturbeekspertide sõnul annab taoline seadus Austraaliale autoritaarsed õigused luurata oma kodanike järel. Eriti suureks nõrkuseks võib nimetatud seadus saada globaalsetele tehnoloogiahiidudele nagu Apple ja Facebook.

Austraalia politsei pääseb tegelikult seadusega juba praegu ligi kahtlusaluste krüpteeritud sõnumitele, seda juhul kui teenust pakkuv ettevõte kasutab krüpteeringut, mis võimaldab neil sõnumitele ligi pääseda. Paljud tänapäeva tehnoloogiaettevõtted austavad aga oma kasutajate privaatsust ning kasutavad nn end-to-end krüpteeringut, mis tähendab, et sõnumit saavad näha ainult saatja ja selle vastuvõtja. Austraalia sõnul saavad kurjategijad sellist krüpteeringut väga mugavalt ära kasutada.

Mitmetes autoritaarsetes riikides nagu Hiina, Venemaa ja Türgi on end-to-end krüpteering sootuks keelatud. Uue seaduse järgi peavad Austraalias tegutsevad ettevõtted võimude soovi korral looma aga dekrüpteeringu, mis võimaldab neil pääseda ligi kasutajate sidele, ilma nende teadmata. Küberturbeekspertide sõnul pole võimalik aga luua dekrüpteeringut, mis töötaks ainult ühe inimese peal. Nõrkus tekiks kogu krüpteeringule.

Taoliste tagauste loomine võib kriitikute sõnul võimaldada häkkeritel neid ära kasutada ja viia läbi senisest enam küberkuritegusid. Samuti küsivad paljud austraallased, miks suruti seadus nii suure kiiruga läbi. Eelnõud uurinud parlamendi komitee andis oma tulemused välja alles kolmapäeval. Valitsus lubas arutada võimalike seaduse muudatusi järgmisel aastal.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles