Hiina keelas osaliselt iPhone'i müügi

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
iPhone X.
iPhone X. Foto: THOMAS PETER / REUTERS

Hiina kohus keelas mitmete vanemate iPhone'i mudelite müügi, sest need rikuvad väidetavalt kiibitootjale Qualcomm kuuluvaid patente. Apple teatas aga, et nende tooted on Hiinas endiselt müügil.

Esmaspäeval teatavaks tehtud otsus on tegelikult osa palju suuremast kahe USA tehnoloogiahiiu vahelisest kohtusõjast, mis hõlmab kümneid hagisid eri riikides. Qualcommi teate järgi leidis Fuzhou provintsikohus Hiinas, et Apple on rikkunud kahte kiibitootjale kuuluvat patenti ning keelas vanemate iPhone'i mudelite müügi, mis algab 6S-ist ja läheb kuni uuema X-ini välja.

Sisuliselt keelas kohus ära kõik iPhone'id peale kõige uuemate septembris välja lastud mudelite. Keelu alla lähevad iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus ja iPhone X.

Apple teatas esmaspäeval, et kõik nende mudelid on siiski praeguse seisuga Hiinas veel müügil, kuid nad on pöördunud võimude poole, et kohtuotsus ümber lükata. Kas Fuzhou provintsikohtu kehtestatud keeld Hiinas ka praktikas kehtib, pole hetkel veel selge. Küll aga on Qualcomm lubanud pöörduda kõrgemate kohtute poole, kui Apple'i tooted ikkagi müügile jäävad.

Hiina on Apple'i jaoks üks kõige suuremaid ja olulisemaid turge ning osaline müügikeeld võib anda ettevõttele tõsise majandusliku hoobi ajal, millal nõudlus iPhone'ide järgi on üle kogu maailma kahanemas. Üleüldiselt kahanev globaalne nõudlus nutitelefonide järele on peegeldunud ka Apple'i aktsiahindade languses. Hiina moodustas möödunud aastal ligemale viiendiku Apple'i müügitulust, mis oli kokku 265,6 miljardit dollarit.

Üks maailma suurimaid kiibitootjaid Qualcomm, kes valmistab kiipe ka mobiiltelefonide jaoks, esitas oma hagi Hiinas möödunud aasta lõpus, väites, et Apple on rikkunud neile kuuluvaid patente seoses rakenduste haldamisega puutetundlikul ekraanil. Apple süüdistas omakorda Qualcommi räpastes ärivõtetes ja ebaseaduslikus patenditegevuses ning lubas legaalset vastulööki.

«Qualcommi katsed keelata meie tooteid on meeleheitlik käik ettevõtte poolt, kelle ebaseaduslikke ärivõtteid uuritakse üle kogu maailma,» seisis Apple'i teates.

Kui palju mängib Apple'i vastu kehtestatud kohtuotsuses rolli USA ja Hiina vaheline kaubandussõda, pole praegu võimalik öelda, sest tegu on kahe USA ettevõtte vahelise tüliga. Samas varustab Qualcomm kiipidega mitmeid suuri Hiina mobiilitootjaid nagu Xiaomi, Oppo, Vivo ja OnePlus. Apple konkureerib samal ajal aga otseselt Hiina Huaweiga, kelle finantsjuht on praegu Kanadas vahi all.

Apple'i aktsia läks peale uudise avalikuks tulemist langusesse, kuid taastus kiiresti pärast seda, kui Apple teatas, et nende tooted on Hiinas endiselt müügil. Mobiilitootja aktsia tõusis umbes ühe protsendi 169,60 dollari peale. Qualcommi aktsia tõusis 2,2 protsenti 57,24 dollari peale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles