Šveitsis rajatakse Euroopa kõige esimene Hyperloop katsetusrada (2)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hyperloop kapsli täismõõtmetes kontseptsioon.
Hyperloop kapsli täismõõtmetes kontseptsioon. Foto: MARCELO DEL POZO / REUTERS

Šveitsis, Valaisi kantonis hakatakse ehitama Euroopa esimest Hyperloop katsetusrada, mille eesmärgiks pole reisjatevedu, vaid hoopis nimetatud tehnoloogia uurimine ja arendamine.

Projekti eest vastutab mittetulunduslik uurimisinstituut EuroTube ja riiklik raudteefirma Swiss Federal Railways (SBB). Ehitustööd peaks algama millalgi järgmise aasta teisel poolel, teatas SBB avalikus teadaandes neljapäeval.

Katsetusrada, kus inimeste asemel hakatakse vedama hoopis esemeid, meenutab suurt vaakumtoru, kus vähemalt teoreetiliselt võiks kapslid reisida kuni 1100 km/h. Valaisi katsetusrajal soovitakse saada maksimaalseks kiiruseks aga 900 km/h.

SBB sõnul võimaldab vaakumiseisund torudes saavutada mitte ainult hämmastavalt suuri kiirusi, vaid ka teha seda väga energiasäästlikult. Õhusurvel liikuv transport pole aga kaugeltki uus teooria, kuid hakkas populaarsust koguma 2012. aastal, kui leiutaja Elon Musk lõi Hyperloop Alpha kontseptsiooni, mis kujutas endast magnetitel hõljuvat ülikiiret rongi. 

Musk andis toona oma kontseptsiooni avalikuks kasutamiseks ja kutsus teisi insenere arendama välja paremaid versioone.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles