Prantsusmaa paneb Facebookile maksu peale

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebook.
Facebook. Foto: DADO RUVIC / REUTERS

Euroopa Liidu liikmesriigid ei ole suutnud kokkuleppele jõuda USA veebiplatvormide ühelaadse maksustamise osas ja nii teeb Prantsusmaa soolot ja kehtestab uuest aastast digimaksu.

Algava aasta 1. jaanuarist kehtima hakkav niinimetatud GAFA-maks peaks Google’ilt, Facebookilt, Apple’ilt, Amazonilt ja teistelt tehnohiidudelt riigile aastas sisse tooma 500 miljonit eurot.

Seni on need ettevõtted hoidunud maksude tasumisest kõigis riikides, kus nad reklaami- ja muude digiteenustega käivet teevad. Selle asemel on nad välja valinud mõne madalama maksumääraga Euroopa riigi – näiteks Iirimaa ja Luksemburgi – asutanud sinna tütarettevõtte ja maksnud maksud seal.

Euroopa Komisjon on esitanud ka ettepaneku üleeuroopalise maksulahenduse kehtestamiseks – täpsemalt 3 protsenti digiplatvormide tuludelt iga riigi kassasse. Kuid Euroopa pole selle heakskiiduks vajalikku kokkulepet saavutanud.

Vastu on näiteks Iirimaa, Tšehhi, Rootsi, Soome  – ja ka Eesti, kes pooldab hoopis OECD tasemel üleilmset lahendust.

«Suur toetus ja ootus on globaalse lahenduse leidmiseks Majanduskoostöö ja Arengu Organisatsiooni (OECD) veetavate läbirääkimiste raames. Seda toetab ka Eesti ja meie eelistus pole kindlasti mõneks aastaks ELis eraldi maksu kehtestada,» sõnas rahandusminister Toomas Tõniste pärast 4. detsembril Brüsselis toimunud majandus- ja rahandusküsimuste nõukogu kohtumist.

Sel kohtumisel oli arutuse all ajutine lahendus  kitsendada võrreldes Euroopa Komisjoni ettepanekuga maksubaasi ja arvestada selles ainult reklaami müügitulu.

Allikas: Gadgets360

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles