Saksamaa asub testima kodanikupalka (3)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HartzPlus
HartzPlus Foto: basicincome.org

Saksamaa asub algaval aastal esimest korda testima kodanikupalga maksmist vähekindlustatud inimestele.

Sarnaselt Soomes lõppenud eksperimendiga asutakse 250 juhuslikult valitud ja seni sotsiaaltoetusi saanud inimesele tingimusi esitamata regulaarselt üle kandma kindlaid rahasummasid. Paralleelselt jälgitakse 250 inimest, kes saavad jätkuvalt sotsiaaltoetusi edasi, ning nii jälgitakse kokku 500 inimese käitumist tööjõuturul, nende tervist ja sotsiaalseid suhteid.

2019. aasta mais algava eksperimendi korraldajaks on Berliini peakorteriga mittetulunduslik organisatsioon Sanktionsfrei, mis koondab endas haldusala, IT-tehnoloogia, kommunikatsiooni ja õigusala asjatundjaid. Eksperiment kestab kolm aastat ja soovijad võivad selles osalemiseks endast ise teada anda.

Pilootprojekt kannab nime HartzPlus ja seda veab Bergische ülikooli professor Rainer Wieland ning võrdluseks võetakse praegune sotsiaalkindlustussüsteem Hartz IV, mida peetakse sageli pealtükkivaks ja  bürokraatlikuks  ning uue töökoha otsimist mittesoosivaks.

Sanktionfrei ainsaks rahastusallikaks on eratoetajad.

Allikas: BIEN

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles