Postimees Las Vegases: USA firma hakkab müüma taimedest toodetud veiseliha (3)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eduard Bornhöhe jutustuse «Kuulsuse narrid» kangelane Jaan Tatikas unistas masinast, mis teeb paekivist puhast sealiha, kuid tema plaanid ei kandnud paraku asja. Sajand hiljem jõudis USA ettevõte Impossible Foods sellise masina loomiseni, tõsi, liha ei toodeta mitte paekivist, vaid taimede proteiinimolekulidest.

Ettevõte Impossible Foods esitles esmaspäeval Ameerika Ühendriikides Las Vegases tehnoloogiamessil CES 2019 tehislikku liha nimega Impossible Burger 2.0. Tegemist on aastal 2016 välja tulnud maailma esimese tehisliha edasiarendusega. Kui tehisliha sai seni proovida mõnes Ameerika Ühendriikide restoranis, siis liha versiooni 2.0 hakatakse lisaks restoranidele müüma ka toidupoodides. Taimemolekulide baasil valmistatud liha jõuab USA restoranidesse täna, 8. jaanuaril ning poodidesse 4. veebruaril.

Impossible Foods valmistab veiseliha sarnast toodet taimedes sisalduvast proteiinimolekulist. Ettevõtte teadlased avastasid, et sellel molekulil on sarnased omadused, nagu lihal, ehk kuumutamisel vallanduvad sarnased lõhna- ja maitseomadused, nagu veiselihal.

Impossible Foodsi väitel läbis liha läbis enne esitlust 1500 maitsetesti, milles osalenud inimesed pidid proovima pärislihast ja tehislihast valmistatud pihvi. Arvamused, milline on päris- ja milline tehisliha, jagunesid ettevõtte andmetel umbes pooleks.

Impossible Foods pakkus taimedest toodetud veiseliha ka Las Vegase tehnoloogiamessil. Tehisliha proovis ka Postimehe ajakirjanik. Maitse üle ei vaielda, kuid veiseliha see toode küll ei meenutanud. Suupistete tekstuur meenutas küll hakkliha, kuid selle maitse oli siiski midagi muud, kui veiseliha. Kõik pakutud «võltsitud lihast» valmistatud suupisted olid veisehakklihast valmistatud toodete sarnased – lihapallid, pihvid, tartar ja lihapirukad.

Võltsliha maitse küll meenutas veidi veiseliha, kuid gurmaanid tõenäoliselt sellele oma heakskiitu ei anna. Taimedest toodetud liha võimaldab küll teha veisehakkliharoogade sarnaseid toite, kuid ühe korraliku veiselihasteigi jaoks tuleb jätkuvalt minna veise elu kallale.

Californias Silicon Valleys tegutseva Impossible Foodsi tegevjuht Patrick O. Brown keeldus ajakirjaniku küsimusele vastates nimetamast taimemolekulidel põhinevat liha GMO-tooteks ehk geneetiliselt muundatud organismiks. Browni sõnul on tegemist puhtalt taimedest eraldatud molekulide kontsentraadi põhjal valmistatud tootega ja GMOga ei ole sellel midagi pistmist. Ta lisas, et taimemolekulidel põhinev liha on läbinud sadu meditsiiniteste ja seni ei ole avastatud selles midagi tervisele ohtlikku.

Impossible Foodsi teadusjuht David Lippman rääkis, et ettevõte on juba töötamas tehisliha järgmise edasiarenduse kallal. Kui ettevõtte praegune toodang meenutab veiseliha, siis käimas on katsetused, et leida tehislik aseaine ka sea- ja kanalihale ning kalale.

Patrick O. Browni sõnul aitaks tehisliha kasutuselevõtt vähendada planeedi ökoloogilist jalajälge. Praegu läheb 15 protsenti maailma kasvuhoonegaaside emissioonist ja 25 protsenti puhta joogivee tarbimisest loomakasvatuse arvele.

Impossible Foodsi Californias Oaklandis asuv tehas on võimeline tootma 900 tonni tehisliha kuus.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles