Ei olnud ootamatu: e-residentsuse programmi juht Kaspar Korjus lahkub ametist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaspar Korjus
Kaspar Korjus Foto: LIIS TREIMANN / PM/SCANPIX BALTICS

Eesti e-residentsuse programmi juht Kaspar Korjus teatas täna, et lahkub ametist.

Korjuse sõnul on hetk teatepulga üleandmiseks sobilik, sest e-residentsuse programm on nelja aastaga edukalt käivitunud.

«Jah,» kõlas ta vastus Postimehe küsimusele, kas algatus edasi liikuda tuli tema enda poolt.

«Kui aastal 2014 liitusin, siis olid mu eesmärgid luua sellest riiklikust startup-ideest üks küpsem riigi programm, mis on tõestanud enda kasu nii Eestile kui välismaale. See arengujärk on saavutatud ning sellepärast on hea aeg mul edasi liikuda. Samuti näen, et igas tervislikuks organisatsioonis võikski juht vahetuda teatud aja tagant, mitte jääda sinna enam kui 10 aastaks,» sõnas Korjus.

Korjus märkis, et võtab nüüd aja, et mõelda järgmisi probleeme, mida maailmas läbi tehnoloogia lahendada saab. «Seda suure tõenäosusega erasektoris,» märkis ta tulevikuväljavaadetest rääkides.

E-residentsuse programmi vedav meeskond töötab Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) all. EASi juht Alo Ivask jäi Korjuse lahkumist kommenteerides napisõnaliseks.

«Tegelikult on meil kokku lepitud nii, et seda asja kommenteerivad nõukoja liikmed, näiteks Siim Sikkut. Mina oskan öelda ainult seda, et inimestel on ju alati vabadus langetada otsuseid. Kaspari enda soov see oli ja mingisugust probleemi siin ei ole,» ütles Ivask Postimehele.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi IKT-asekantsleri Siim Sikkuti sõnul ei olnud Kaspar Korjuse lahkumine ootamatu.

«Ta oli mind ja programmi nõukogu esimeest Taavi Kotkat sellest mõne aja eest teavitanud ja juba mõnda aega mõelnud, tahtes järgmisi põnevaid ettevõtmisi käivitada,» ütles Sikkut. «Leppisime kokku, et teeme e-residentsuse tulevikusuunad (2.0 programmi) valmis ja siis ta liigub – mis nüüd ongi käes.»

Sikkuti sõnul on programmi järgmisel juhil võimalik meeskond ja programm järgmisele tasemele viia ja riiklikust idualgatusest tugev rahvuslik tuluallikas teha. «Hakkame selleks konkursi korras otsima väärt vedajat,» lisas Sikkut.

Tänaseks on Eesti andnud e-residentsuse 50 000 inimesele, e-residentidest ettevõtjad on asutanud Eestis 6000 ettevõtet.

«Kaspar Korjus on suutnud programmi viia heasse seisu, e-residentsus on toonud Eesti majandusele ainuüksi läbi maksude ligikaudu 10 miljonit eurot kasumit,» ütles ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Rene Tammist.

Tammisti sõnul jätkab ministeerium valitsuskabineti toetuse saanud e-residentsus 2.0 ettepanekute elluviimist ja e-residentsuse programmi kasvatamist tiimijuhi vahetus ei mõjuta.

E-residentsus sai ametlikult alguse 2014. aastal Taavi Kotka, Siim Sikkuti ning Ruth Annuse poolt Arengufondi konkursile esitatud ideest. Programmi väljatöötamist ja käivitamist asus vedama Kaspar Korjus.

E-residentsuse programmi uue juhi leidmiseni täidab töökohustusi programmi asejuht Ott Vatter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles