Hiina blokeeris Microsofti otsingumootori Bing (1)

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bing otsingumootor Hiinas.
Bing otsingumootor Hiinas. Foto: FLORENCE LO / REUTERS

Hiina tsensorid blokeerisid valitsuse käsul riigi viimase välismaise otsingumootori, milleks on Microsofti Bing.

Kolmapäeval hakkasid paljud hiinlased postitama sotsiaalmeediasse, et nad ei pääse enam ligi Bingi Hiina veebilehele Cn.bing.com, mis on praeguse seisuga väljaspool Hiinat endiselt kättesaadav. Microsoft kinnitas neljapäeval, et lehekülg on tõepoolest Mandri-Hiinas blokeeritud ja nad uurivad juhtumi asjaolusid.

Bing oli viimane Hiinas tegutsev suurem otsingumootor, pärast seda kui Google lahkus turult 2010. aastal. Anonüümne allikas ütles reedel väljaandele Financial Times, et Hiina üks suurimaid telekomiettevõtteid China Unicom sai kinnitust, et Bingi blokeerimise käsk tuli otse valitsuselt. Praegu pole teada, mis põhjusel Bing blokeeriti. Hiina pole juhtunut kommenteerinud.

Microsoftil on Hiinas ennegi probleeme olnud. 2017. aasta novembris eemaldas Hiina Androidi ja Apple'i mobiilirakenduste poodidest (App store) Skype'i. Hiina on blokeerinud muuhulgas ka enamiku Lääne sotsiaalmeediavõrkudest, näiteks Facebooki, Twitteri ja WhatsAppi. Hiina interneti tsensuuriaparaati nimetatakse Suureks Hiina Tulemüüriks.

Bing on saanud Hiinas tegutseda siiani selle pärast, et nad on tsenseerinud oma otsingutulemusi vastavalt tsensorite nõudmistele. Bing on siiani hoidnud Hiina turul umbes kahe protsendi suurust osalust. Hiina enda internetihiiglasele Baidu kuulub ligemale 70 protsenti turust.

Hiina on maailma suurim internetiturg, kus on sadu miljoneid kasutajaid.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles