Projekt Atlas: Facebooki salaprogramm pakub noortele raha, et jälgida igat nende liigutust

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebook. Foto on illustreeriv.
Facebook. Foto on illustreeriv. Foto: Jaap Arriens / ZUMAPRESS.com

Facebook on salaja maksnud noortele inimestele, et nad paigaldaksid oma telefoni juurligipääsuga rakenduse nimega «Facebook Research», mis jälgib igat nende telefonis tehtud liigutust.

Tehnikaväljaande TechCrunch sõnul on sotsiaalmeediahiiglane maksnud inimestele vanuses 13-25 ligemale 20 dollarit kuus, et lugeda nende privaatseid sõnumeid ja e-maile ning jälgida sirvimistegevust ja otsingumootorite kasutust. Samuti teeb rakendus kuvatõmmiseid Amazoni tellimustest ja saadab need tagasi Facebookile.

Facebook Research töötab nii Andoridi kui ka iOSi peal ning rikub võib-olla Apple'i kasutajatingimusi juurligipääsuga arendajatele. Apple'i juurligipääsu tsertifikaadid on mõeldud tööandjatele, kes tahavad saada ligipääsu oma töötajate töötelefonidele, kuid seda ei tohi kasutada mitte mingis muus kontektstis.

Facebook tunnistas tehnikaväljaandele, et taoline projekt tõepoolest eksisteerib ning see ei riku nende sõnul Apple'i tingimusi. Samuti ei plaani Facebook projekti sulgeda.

Sotsiaalmeediaplatvorm hakkas pakkuma salajast rakendust juba 2016. aastal ning maskeeris selle mitmete teiste katsetusjärgus teenuste taha nagu Applause, BetaBound ja uTest. Projekti nimi on Atlas ja selle eesmärk on märgata uusi tekkimisjärgus trende üle kogu gloobuse. Facebook ei maininud mitte kunagi oma nime antud projekti kontekstis.

Instagramis ja Snapchatis reklaamiti kogu asja 13-17 aastastele mõeldud «sotsiaalmeediauuringuna», mis on tasustatud.

Kui Apple peaks nüüd otsustama, et Facebook rikub tõepoolest nende kasutajatingimusi, siis saavad nad Facebook Research rakenduse iOSi pealt lihtsalt blokeerida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles