Swedbank pidurdab välkmakseid (8)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank.
Swedbank. Foto: PEETER LANGOVITS / PM/SCANPIX

Kui Pangaliit teatas neljapäeval, et sellest päevast alates pidavat maksed kolme Eesti panga vahel liikuma reaalajas ja hetkega, siis oli see vaid pool tõde.

Tõde on see, et välkmaksete süsteemiga oli neljapäevaks liitunud nii SEB, Swedbank kui viimasena ka LHV, ning loodud olid kõik eeldused selleks, et kõik kuni 15 000 euro suurused maksed saaksid nendes pankades olevate kontode vahel liikuda hetkega.

SEB ja LHV klientide jaoks kõik ka nii toimib – välkmaksed liiguvad nii sisse kui välja välgukiirusel. Paraku on aga Swedbank seadnud just oma klientidele piirangud, mis välistab nende jaoks välkmaksete algatamise panga kõige tavalisemates kanalites - internetipangas ja põhilises mobiiliäpis.

«Algatada välkmakseid saab hetkel vaid uue mobiiliäpi testversioonis «Swedbank 2019 Eestis»,» tõdeb Swedbanki pressiesindaja Liidia Kaljundi ja jätab vastamata küsimusele, miks panga klientidele selline piirang on peale pandud.

Ehk siis: SEB ja LHV kontodelt liigub raha Swedbanki kontodele hetkega, ent Swedbanki internetipangas või tavaäpis algatatud rahaülekanne SEB ja LHV kontodele võtab tööpäevadel tunde aega ning nädalavahetustel ja pühade ajal ei liigu need üldse.

Kaljundi sõnul jätkub selline olukord vähemalt jaanipäevani. «Plaanime uue mobiiliäpi täisversiooniga välja tulla esimese poolaasta lõpus. Peale seda on plaanis lisada välkmaksete algatamise võimalus ka internetipanka,» ütles ta Postimehele.

Hea uudis on aga see, et selleks ajaks, ehk esimese poolaasta jooksul, on välkmaksete süsteemiga lubanud liituda Coop Pank.

Välkmaksed toimivad üleeuroopaliselt ehk neid saab teha ka teiste riikide pankadesse, mis on reaalajas euromaksete süsteemiga liitunud. Eestis tegutsevad pangad on valinud välkmakseid vahendavaks platvormiks erinevate Euroopa pankade endi poolt rahastatud välkmaksesüsteemi EBA Clearing RT1.

Iga välkmakse läheb pankadele endile maksma 0,2 eurosenti.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles