Norra luureamet hoiatab Huawei eest (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Huawei kontor Varssavis.
Huawei kontor Varssavis. Foto: Jaap Arriens / ZUMAPRESS.com

Norra politsei julgeolekuteenistus PST hoiatas esmaspäeval Hiina telekomihiiu Huawei eest, mille sidemed Hiina valitsusega tekitavad muret julgeoleku pärast.

«Tuleb tähelepanelikult jälgida Huaweid kui tegutsejat ning ärilise tegutseja nagu Huawei tihedaid sidemeid Hiina režiimiga,» ütles PST juht Benedicte Bjørnland 2019. aasta ohuhinnangu raporti esitlusel.

«Tegutsejat nagu Huawei võidakse koduriigist mõjutada kuniks Hiinal on luureseadus, mis nõuab eraisikutelt, ühendustelt ja firmadelt koostööd Hiinaga,» lisas ta.

Norras valmistuvad peamised telekomifirmad Telenor ja Telia 5G võrgu sisseseadmiseks. Firmad tarnisid oma 4G võrgu seadmed Huaweilt.

Mitu riiki on julgeolekukaalutlustel keelanud Huawei 5G tehnoloogia kasutamise ning Norra uurib viise 5G võrgu haavatavuse vähendamiseks.

«Mis meid puudutab, siis on asi õigusraamistiku sisseseadmises, et kaitsta kriitiliseks peetavat taristut,» ütles justiitsminister Tor Mikkel Wara samal pressikonverentsil.

«Milline see õigusraamistik saab olema ja mida see katab, ongi see, mille kallal praegu töötame,» lisas ta.

Norra liigub ettevaatlikult, sest kui 2010. aastal otsustati anda Nobeli rahupreemia Hiina dissidendile Liu Xiaobole, siis Hiina pahandas ning üritas Norrat pikalt diplomaatiliste ja kaubanduslike vahenditega karistada.

Kommentaarid (5)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles