Eesti Geenivaramu kinnitab: eestlaste DNAd me politseiga ei jaga (8)

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TRT01: TÜ EESTI GEENIVARAMU : TARTU, EESTI, 24APR12 -  
TÜ Eesti Geenivaramu uue hoone avamine.
Pildil koeproovide transportimisanum biomaterjalide hoidlas.
ma/Foto MARGUS ANSU POSTIMEES
TRT01: TÜ EESTI GEENIVARAMU : TARTU, EESTI, 24APR12 - TÜ Eesti Geenivaramu uue hoone avamine. Pildil koeproovide transportimisanum biomaterjalide hoidlas. ma/Foto MARGUS ANSU POSTIMEES Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Eestlastelt kogutud geeniteste ei ähvarda hiljuti USAs ilmsiks tulnud saatus, kus tuntud DNA-andmete töötleja teatas otsusest jagada FBI-iga kuritegude avastamise eesmärgil miljonite inimeste geeniandmeid.

«Eesti Geenivaramu tööd reguleerib inimgeeni uuringute seadus, mis sätestab väga selgelt, kellel on õigus andmetele ligi pääseda ja kellel mitte. Geenivaramu kasutamine tsiviil- või kriminaalprotsessis tõendite kogumiseks või jälitustegevuseks on absoluutselt keelatud. Samuti ei saa neid andmeid kasutada kindlustusfirmad ega tööandjad,» kinnitas Postimehele Eesti Geenivaramu esindaja Annely Allik.

Allik märkis, et geeni- ja terviseandmeid säilitatakse Eesti geenivaramus kodeerituna ehk isikustamata kujul ja teadusuuringutes kasutatakse vaid geenidoonorite anonüümseid andmeid.

Geenivaramul on olemas siiski ka andmete tagasikodeerimise võimalus ja neid juhte sätestab inimgeeniuuringute seadus. «See on vajalik muuhulgas selleks, et geenidoonor saaks tutvuda tema kohta geenivaramus hoitavate andmetega, kui ta seda taotleb,» rääkis Allik.

Väljaande Bloomberg kirjutas täna, et tuntud DNA-testimise ettevõte FamilyTree DNA otsustas jagada andmeid föderaalse õiguskaitsevahendiga ja see tähendab, et uurijatel on juurdepääs geneetilisele teabele, mis on seotud sadade miljonite inimestega.

See on tekitanud asjatundjates pahameeletormi, kuna ületatud on kokkulepitud prooviandjate privaatsuse norme ja häid tavasid.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles