Saksamaa ja Hispaania kodanikud pääsevad Eesti riigiportaalidesse

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuvatõmmis

Saksamaa ja Hispaania on esimesed välisriigid, mille kodanikud saavad end oma ID-kaardi abil digitaalselt identifitseerides sisse Eesti riigi infosüsteemidesse.

«Põhjuseks on (Euroopa Komisjoni – toim) eIDAS määrus, mis soodustab ELi piiriülest e-teenuste kasutamist ning ütleb, et Euroopa Liidu liikmesriigid peavad oma avaliku sektori e-teenustesse võimaldama sisse logida ka teiste liikmesriikide eID kasutajatel,» selgitas Postimehele Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) elektroonilise identiteedi osakonna juhataja Margus Arm.

Vastav komisjon on seni kinnitanud kuue riigi eID vahendid piisavalt heaks selleks, et neid võiks üle kogu Euroopa kasutada. Neiks riikideks on Saksamaa, Eesti, Itaalia, Luksemburgi, Hispaania ja Horvaatia.

Selle tulemusel peavad alates oktoobrist 2018 kõik Euroopa Liidu liikmesriigid võimaldama oma avaliku sektori e-teenustesse sisse logida Saksamaa eIDga, sest Saksamaa oli esimene, kes oma eID vahendid hindamiseks esitas ja oktoobris 2017 komisjonilt kinnituse sai.

Ülejäänud viie riigi eIDga peab sisse logimist võimaldama hiljemalt novembrist 2019 ehk ühe aasta jooksul pärast komisjoni ametlikku kinnitust.

RIA pakutav Riigi autentimisteenus ongi loodud selleks, et avaliku sektori asutustel oleks lihtsam ELi liikmesriikide kasutajaid oma e-teenustesse lubada.

Praegu võimaldab Riigi autentimisteenus sisse logida Saksamaa ID-kaardiga ning Hispaania ID-kaardiga. Teiste nimetatud riikide eID-vahendite lisamisega töö veel käib.

Saksamaa ja Hispaania kodanikel on nüüd võimalus kasutada Eesti avaliku sektori e-teenuseid (nt eesti.ee, e-pria, ehitisregister), kui neil on selleks õigus ja vajadus. «Ilmselt ei ole selliseid teenuseid praegu kuigi palju,» rääkis Arm.

Teiste riikide puhul on näiteks teada, et liikmesriigi eIDga on võimalik siseneda mõne ülikooli infosüsteemi, et selle kaudu sisseastumisavaldus esitada.

Eesti eID vahendid toetatud hetkel Hollandi, Rootsi ja Norra erinevates avaliku sektori e-teenustes.

Käesoleva aasta novembriks peavad kõik liikmesriigid Eesti eID vahendeid toetama ning võimaldama sisse logimist avaliku sektori e-teenusesse, juhul kui nad võimaldavad seda oma riigi kodanikule."

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles