Olemas ja varsti müügil: Samsung esitles korraga viit uut tippmobiili

Aivar Pau
, London
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samsung Galaxy S10+ ja juhtmevabad kõrvaklapid
Samsung Galaxy S10+ ja juhtmevabad kõrvaklapid Foto: Aivar Pau

Lõuna-Korea tehnoloogiagigant Samsung esitles täna õhtul korraga viit uut tippmobiili, mille seas on ka 5G-toega seade ja maailma esimene kokkvolditav mobiil.

Neli peamist mudelit suuruse ja võimekuse kasvu suunas on S10e (ekraani diagonaal 5,8 tolli), S10 (6,1 tolli), S10+ (6,4 tolli) ja suurima uudisena ka esimene 5G-mobiiltelefon S10 5G (6,7 tolli). Kaalu erinevus väiksema ja suurema telefoni vahel on koguni 48 grammi.

Samsung Galaxy S10 neli erinevat versiooni
Samsung Galaxy S10 neli erinevat versiooni Foto: Aivar Pau

Põhikaamera põhiobjektiivid on kolmel esimesel mudelil 16-megapikslised ava suurusega F2.2, 5G-mudelil on peamine objektiiv aga 3D-sügavustunnetusega. Kaameratel on ka uus Super Steady funktsioon, mis on sisuliselt digitaalne pildistabilisaator. Lisaks on kolmel mudelil 12-megapikslised 123-kraadise vaatega lainurkkaamerad ja 5G-telefonil 16-megapiksline ultralai kaamera.

Galaxy S10e puhul ongi kaameral põhiobjektiive kaks, ülejäänud kolme puhul lisandub veel ka optilise pildistabilisaatoriga (OIS) varustatud teleobjektiiv eriti kaugete objektide tabamiseks. Selfie-kaamerad on kõigil neljal telefonil ühesugused: 10-megapikslised ja ava suurusega f1.9.

Samsung Galaxy S10 5G
Samsung Galaxy S10 5G Foto: Aivar Pau

Miks me telefone võimsaks nimetasime, on eelkõige nende mälunäitajad. Operatiivmälu RAMi on kõigil lausa 8GB, erandina võib 10e puhul müügile tulla ka 6GB versioon ning S10+ puhul on loodud ka 12GB variant.

Salvestusmälu on 10e puhul minimaalselt 128 GB, S10+ puhul on aga kaks keraamilise värvilahendusega telefoni, millel mälu koguni 512 GB või 1TB.

Sarnaselt Huawei viimasele tippmudelile on nüüd ka Samsungi uutel S-seeria telefonidel võimekus juhtmevabalt laadida teisi seadmeid – olgu siis nutikellasid, kõrvaklappe või teisi mobiile – millel juhtmevaba laadimise funktsionaalsus olemas.  Samsungi enda uute mobiilide aku mahutavus jääb keskpärase 3100 ja väga hea 4500 mAh vahele.

Selfie-kaamera on esipaneelil integreeritud nüüd seadme paremasse ülanurka
Selfie-kaamera on esipaneelil integreeritud nüüd seadme paremasse ülanurka Foto: Aivar Pau

Mis puutub turvalahendustesse, siis mudelitel S10, S10+ ja S10 %g on sõrmejäljeluger embeeditud ekraani alla ning see on nüüd varustatud ultraheli-sagedusel töötava lahendusega. Lahenduse erinevus varem turule tulnud variantidega on see, et lihtsa 2D näpupildi asemel skannitakse kasutaja sõrm kolmemõõtmeliselt, sealhulgas kõik sõrmejäljes peituvad lohud ja sügavikud. S10e puhul on sõrmejäljelugeja seadme sisselülitamise nupuga ühildatud.

Eeltoodud power-nupuga seoses tuleb mainida, et Samsung on võtnud nõuks meie telefoni käeshoidmise harjumust mõnevõrra muuta ja liigutanud selle paremas servas märgatavalt tipu poole. See tähendab, et selleni pöidlaga ulatumiseks tuleb telefon palju sügavamale pihku võtta. Soovitan enne ostu tegemist telefoni kindlasti käes ise järele proovida.

Kõrvaklapid on S10l nüüd juhtmevabad, kuid kõrvaklapisisend on seadmetel alles
Kõrvaklapid on S10l nüüd juhtmevabad, kuid kõrvaklapisisend on seadmetel alles Foto: Aivar Pau

Välimuse poolest on väike 10e lameda ekraaniga ja ülejäänutel on küljed jätkuvalt veidi kumerad. Ekraanidel on ka valdkonna parim kontrastsuse suhe 2 000 000:1.

Telefon jälgib reaalajas seadme kasutust ning optimeerib seeläbi aku, protsessori ja muutmälu koormust, mis aitab akut säästa ning mis suunab rohkem võimsust nendele rakendustele, mida inimene tihemini kasutab. Samuti on telefonil intelligentne WiFi funktsioon, mis aitab telefonil kiirelt vahetada wifi ja mobiilse interneti vahel sõltuvalt sellest, mis on saadaval.

Tarkvaraplatvormiks on seadmetel uusim Android 9.0 Pie. Tuleb märkida, et see platvorm on osutunud ajakirjanikele täielikuks nuhtluseks, kuna on nii turvaliseks muudetud, et ei lase enam rakendustel telefonikõnesid ehk meie puhul intervjuusid salvestada.

Uued Samsung Galaxy S10 telefonid tulevad Eestis müügile kolmes värvilahenduses: valge, must ja roheline. Musta ja valget värvi S10+ seadmetest tulevad turule ka keraamilise klaasiga ümbritsetud mudelid. Müügile jõuavad telefonid 8. märtsil.

S10 seadmete eelmüük algab 21. veebruaril ning S10 ja S10+ eeltellijad saavad tasuta kaasa Samsungi uued juhtmevabad kõrvaklapid Galaxy Buds. Need klapid on ühtlasi varustatud kummaski kõrvas ka kahe mikrofoniga, millest üks püüab helisid suust ja teine inimkehast. Kumba rohkem kasutatakse, sõltub muu hulga sellest, kui suur on väline müra.

Esimene volditav nutitelefon Galaxy Fold

Samsung andis täna teada ka sellest, et toob turule kauaoodatud volditava nutitelefoni Galaxy Fold, mis on uue mobiiltelefonide perekonna esimene liige.

Galaxy Fold
Galaxy Fold Foto: Tootja foto

Telefonil on avatuna 7,3-tolline Infinity Flex ekraan, mida saab kokku voltida ning kasutada ka kokkupandult. Uus telefon toetab nii LTE kui ka 5G-mobiilse interneti standardit, mis teeb sellest ühtlasi maailma esimese volditava 5G-telefoni.

Volditavuse saavutamiseks leiutas Samsung spetsiaalse polümeerkihi, mis lubab ekraani teha 50 protsenti õhema kui tüüpilistel mobiiltelefonidel. Seadme voltimiseks lõi Samsung liigendmehhanismi, mille sisuks on mitme lukustusseadmega peen hingede süsteem, mis on korpuses varjul. Sõrmejäljelugeja on telefoni küljel, et seda oleks pöidlaga mugav avada. Mobiilil on kaks akut.

Avatud ekraanil saab korraga avada kuni kolm rakendust, olenemata sellest, kas need on tööfailid või mängud.

Ekraani vahetamine ja voltimine ei mõjuta seadme tööd kuidagi, kuna rakendused ilmuvad automaatselt kasutatavale ekraanile. Näiteks tavalise telefonikõne jaoks saab kokkuvolditud telefoni taskust hõlpsalt haarata ja sellega rääkida, kuid kui tegemist on videokõnega, videote vaatamisega või liitreaalsussisu kasutamisega, saab ühe liigutusega telefoniekraani laiendada.

Telefoni kesta sisse on peidetud järgmise generatsiooni kaheksatuumaline protsessor ning 12GB RAMi. Laadijaga ühendatud Galaxy Fold on Wireless PowerShare lahenduse kaudu võimeline laadima korraga ennast ja teisi seadmeid, seega piisab mitme seadme laadimiseks vaid ühest laadijast.

Telefonil on Dynamic AMOLED ekraan ning AKG kõlarid.

Galaxy Flex kaamerasüsteem koosneb kuuest kaamerast – kolm on seadme tagaosas, kaks sees ning üks esiosal.

Lisaks esitles Samsung täna ka kahte uut spordikella, millest üks näeb välja selline:

Foto: Aivar Pau

Uute telefonide, kõrvaklappide ja kellade tutvustust saab vaadata allolevast videost:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles