Sillamäe linnapea: loodame, et Silmeti tegevus jätkub

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sillamäe linnapea Tõnis Kalberg.
Sillamäe linnapea Tõnis Kalberg. Foto: Sillamäe Linnavalitsus

Sillamäe linnapea Tõnis Kalberg loodab, et kiirgustegevusloata jäänud ja keskkonnainspektsiooni menetluste osaliseks saanud linna suur tööandja NPM Silmet vaatab oma tööprotsessid ümber ja jätkab tegevust.

«Sillamäe Linnavalitsus on menetlusega kursis. Loodame, et nende toodete osas tegevus jätkub ja et tegevuse korraldamiseks rakendatakse alternatiivseid variante,» kommenteeris Tõnis Kalberg olukorda.

Keskkonnaamet otsustas 18. veebruaril, et NPM Silmet tuleb jätta kiirgustegevusloata, kuna ettevõte ei vastanud taotluse esitamise järel täiendavatele küsimustele seoses radioaktiivseid aineid sisaldavate jäätmete ohustamiskavadega.

Silmet taotles kiirgustegevusluba looduslikke radionukliide (U-238, Th-232) sisaldava tooraine, kolumbiidi ja tantaliidi, töötlemiseks ja töötlemise käigus tekkiva looduslike radionukliide (U-238, Th-232) sisaldava NORM-jäägi käitlemiseks. Ettevõtte plaan nägi ette radioaktiivsete jäätmete segamist põlevkivituha ja veega ning saadud tuhakivi kasutamist Sillamäe sadama kaide laiendamisel.

Selliseid jäätmeid on ettevõtte territooriumil enam kui 500 tonni. Keskkonnainspektsioon uurib nüüd, mis neist edasi saab. Lisaks uurib inspektsioon, miks veeti luba omamata möödunud aastal kaheksal korral Silmeti territooriumilt pinnast Sillamäe sadamasse – seda mitte läbi kiirgusanduritega varustatud peavärava vaid tavapäraselt lukus olevate lisaväravate.

Välismaisest maagist mitmeid kasulikke metalle välja uhtuvas Silmetis töötab üle 400 inimese.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles