Windows sai eestikeelse tehishääle

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Undated handout photo issued by Microsoft of the Windows 10 start menu, at the launch of the new operating system, which is the biggest update the company has ever made to its computer software.
Undated handout photo issued by Microsoft of the Windows 10 start menu, at the launch of the new operating system, which is the biggest update the company has ever made to its computer software. Foto: Microsoft / PA Wire/PA Images

Eesti Keele Instituudis on valminud uus eestikeelse kõnesünteesi liides Windowsi platvormile, selle abil on võimalik eestikeelseid tehishääli kasutada kõigis Windowsi häälrakendustes.

Kasutajal on võimalik valida meeshääl Tõnu ja naishääl Eva vahel ning lasta neil ette lugeda tekstifaile või veebilehti otse oma arvutist. 

Tekst-kõne teisendajast on suur abi vaegnägijatel ja -lugejatel arvutist info hankimisel, sest allalaaditavaid tehishääli saab kasutada ekraanilugejates. Kõnesünteesi liidese funktsionaalse viimistluse ja testimise protsessis lõid kaasa Eesti Pimedate Liidu inimesed Artur Räpi juhtimisel.

Sünteesiliideses kasutatakse Eesti Keele Instituudi kõnesüntesaatorit, mille on loonud Indrek Kiissel. Eestikeelse tekst-kõne süntesaatori väga keeruka sobitusülesande Windowsi süsteemse Sapi5 liidesega lahendas Rene Prillop Ränivägi OÜst.

Kõnesünteesi liides on vabavarana väljas ja kõigile huvilistele kättesaadav EKI kodulehel https://www.eki.ee/heli/ . Installeerimise abi leiab siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles