Uus prohmakas: Facebook jättis sadade miljonite kasutajate paroolid töötajatele näha

Rait Piir
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Facebooki logo telefonis.
Facebooki logo telefonis. Foto: Jaap Arriens / ZUMAPRESS.com

Facebooki usaldusväärsus on sattunud taas kahtluse alla, sest värske paljastuse järgi pääses kuni 20 000 ettevõtte töötajat ligi sadade miljonite inimeste paroolidele, kellest enamik olid Facebook Lite'i rakenduse kasutajad.
 

Tuntud küberturbe ajakirjanik Brian Krebs avaldas oma blogis loo, mille järgi hoiustas Facebook umbes 200 kuni 600 miljoni kasutaja paroole krüpteerimata tekstifailis, millele töötajad pääsesid ligi. Anonüümne allikas tunnistas Krebsile, et arendajad olid loonud mitu rakendust, mis tegelesid paroolide kogumise ja salvestamisega nimetatud tekstifaili sisse.

Facebook tegi seoses Krebsi looga neljapäeval avaliku teadaande, milles tunnistas, et taoline fail tõepoolest eksisteeris ja ettevõtte rutiinne turvakontroll avastas selle jaanuarikuus. «Uurimise käigus selgus, et paroolid ei lekkinud Facebookist ning ükski töötaja neid ei kuritarvitanud,» tunnistas sotsiaalmeediaplatvorm, lisades, et turvaprobleem on nüüdseks kõrvaldatud.

«Meil on plaan teavitada kõiki kasutajaid, kelle parool oli tekstifailis kirjas. Nende hulka kuuluvad sajad miljonid Facebook Lite'i kasutajad, miljonid Facebooki kasutajad ja tuhanded Instagrammi kasutajad,» ütles ettevõte väljaandele Reuters. Facebook plaanib sundida kasutajaid parooli muutma ainult siis, kui tuvastatakse märke rikkumistest või kuritarvitamisest.

Facebook on ühtlasi algatanud enda sõnul uurimise töötajate suhtes, kes lõid tekstifaili sisse paroole koguvad rakendused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles