Nortal & Co kukrusse langeb SKAIS2 arendustega 18 miljonit riigieurot

Aivar Pau
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
06.09.2018. Tallinn. 
Sotsiaalkindlustusameti peadirektor Egon Veermäe. 

Director General of the Social Insurance Board Egon Veermäe
FOTO: EERO VABAMÄGI/EESTI MEEDIA
06.09.2018. Tallinn. Sotsiaalkindlustusameti peadirektor Egon Veermäe. Director General of the Social Insurance Board Egon Veermäe FOTO: EERO VABAMÄGI/EESTI MEEDIA Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Sotsiaalkindlustusameti IT-süsteemi arendustööd võivad tarkvaraettevõttele Nortal ja tema kujunduspartneritele sisse tuua kuni 18 miljonit eurot, kuna ettevõtte sai lisaks olemasolevale 10-miljonilisele lepingule enda kätte ka täiendava 8-miljonilise lepingu.

Tegemist on läbi aegade kõige kallima Eestis elluviidava IT-arendustööga. Ühtlasi on tegemist töödega, mis on varasemate töödega riigilt asjatult röövinud juba 5 miljonit eurot ja nii võib tööde lõpphinnaks kujuneda 23 miljonit pluss käibemaks. Mitmed asutused ja ettevõtted on nõudnud sellega seoses projektile sõltumatu auditi läbiviimist.

Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskus (TEHIK) andis täna igal juhul teada, et allkirjastas raamlepingud SKAIS2  täiendavate arendustööde tellimiseks tarkvarafirmadega Nortal ja Iglu. Varasemate tööde teostamisel on TEHIKu ja Nortali kujunduspartneriks Trinidad Wiseman. Uuel hankel osalesid kokku viis ettevõttet: Medisoft, Heisi IT, Nortal, Avalanche Laboratory ja Iglu.

Tulevastele arendustööde nimel hakkavad Nortal ja Iglu raamlepingu raames tegema omavahel võistlevaid pakkumisi.

TEHIKu teatel hakatakse uue lepingu ja vana partneriga «abivahendite teenuse ümberdisainimist, muudetakse mugavamaks piiriülese töötamise vormistamine, alustatakse pensionireformi arendustega ja tehakse muid õigusaktidest tulevaid teenuste muudatusi».

Sotsiaalkindlustusameti juhi Egon Veermäe tahetakse teenuste loogikat tervikuna muuta, mitte ei ehitata pelgalt infosüsteemi. Tema hinnangul on sündmustepõhiste teenuste arendamine sotsiaalvaldkonnas  ühtemoodi nii keeruline kui ka mahukas. «Tänu uutele lepingutele saame teenuste arendamisega veelgi kiiremini edasi liikuda,» arvas Veermäe.

Iglu tegevjuht Kristjan Aiaste hinnangul erinevate partnerite töötamine sama arenduse kallal probleem ei ole. «Mitme partneri vahel tööde jaotamine tekitab tervislikku konkurentsi ja tagab tellijale lõppkokkuvõttes igati parima tulemuse,» arvas Aiaste.

Hetkseisuga on mõlema kehtiva lepingu raames töid tehtud 2,4 miljoni euro eest. Lisaks on sotsiaalministeerium maksnud 5 miljonit eurot ettevõtetele Tieto ja Icefire, kelle arendustööd SKAIS2 kallal jäid paraku osapoolte kokkuleppel pooleli. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles